DMS - takmičenja iz informatike za osnovne škole

školska 2020/2021. godina

Državno takmičenje za 2019/2020. 10.08.2020

Dragi đaci, poštovani nastavnici,

na osnovu odobrenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u cilju izbora ekipe za EJOI, u ponedeljak 17. 8. od 10h do 12:30 časova, na platformi https://arena.petlja.org biće održano onlajn Državno takmičenje iz informatike za učenike OŠ.

S obzirom na to da zbog vanrednog stanja okružna takmičenja nisu održana, pravo učešća na onlajn Državnom takmičenju imaju svi učenici koji su obezbedili plasman na okružno takmičenje (na osnovu postignutog rezultata na opštinskom takmičenju ili na kvalifikacijama).

Svi učenici su pre okružnog takmičenja registrovani preko portala https://takprog.petlja.org/osnovnaskola i njihove registracije za školsku 2019/20 su odobrili registrovani mentori.

S obzirom na onlajn format, na Državnom takmičenju neće biti dodeljivane nagrade, a najbolji takmičari će biti pozvani na Srpsku informatičku olimpijadu koja će se održati u klasičnom formatu (u Comtrade obrazovnom centru u Beogradu), 23. 8. 2020 u 12h.

Rezultati revijalnog takmičenja 22.04.2020

Dragi takmičari,

rezultati revijalnog takmičenja nalaze se ovde. Надамо се да сте се забавили током решавања задатака и да сте нешто ново научили. Задатке са такмичења и наша решења додали смо у билтен.

 • rešenja u jeziku C++

 • rešenja u jeziku Python

Test-primere korišćenje za bodovanje možete preuzeti odavde.

Ako se ulogujete u Arenu, моћи ћете да видите резултате аутоматског тестирања на свим тест-примерима. Ovde možete isprobati i nova rešenja.

Početak revijalnog takmičenja! 21.04.2020

Dragi đaci, revijalno takmičenje je počelo. Zadacima možete da pristupite putem sajta https://arena.petlja.org. Logujete se sa svojim korisničkim nalogom (onim sa kojim ste se prijavili za takmičenje). Princip takmičenja je potpuno isti kakav je bio na kvalifikacijama. Evo nekoliko korisnih saveta.

 • U delu "Aktivna takmičenja" pronađi ono namenjeno tvom razredu.

 • Zadatak prvo reši na svom računaru, u okruženju koje inače koristiš. Kada misliš da je rešenje tačno, potrebno je da ga pošalješ u sistem.

 • Tokom kvalifikacija možeš slati svoja rešenja na automatsko testiranje. Rešenja će se testirati samo na primerima datim u opisu zadatka. Ako na nekom od njih tvoje rešenje daje pogrešan rezultat, rešenje sigurno nije tačno i pokušaj da ga ispraviš. Ako na svim tim test-primerima tvoje rešenje daje korektan rezultat, ono može, ali ne mora biti tačno. Da li je tačno, saznaćeš za nekoliko dana, kada budu objavljeni rezultati dobijeni testiranjem na širem skupu test-primera.

 • Od svih tvojih rešenja poslatih za neki zadatak, bodovaće se samo ono poslednje poslato.

Ako imaš nekih problema sa pristupom zadacima, piši slobodno na takprog.os@gmail.com. Srećno!

Revijalno takmičenje 14.04.2020

Dragi učenici, Poštovane koleginice i kolege,

Poznato je da su, zbog nastale situacije izazvane Korona virusom, sva takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije otkazana, Društvo matematičara Srbije je prateći aktivnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o edukaciji učenika u novim uslovima, pokrenulo akciju „Matematikom i informatikom protiv Korona virusa“.

Jedna od aktivnosti u navedenoj akciji je i online REVIJALNO TAKMIČENJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA IZ PROGRAMIRANJA, koje će se sprovesti u saradnji sa Fondacijom Petlja. Takmičenje je namenjeno obdarenim učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole, što znači da na takmičenju mogu da učestvuju svi zainteresovani učenici. Takmičenje će se održati korišćenjem takmičarske platforme petlja.org, po istom principu po kom su se održale ovogodišnje tri runde kvalifikacija. Učenici se za takmičenje mogu prijaviti preko sajta https://takprog.petlja.org/osnovnaskola (učenici koji su učestvovali na ovogodišnjim kvalifikacijama su već registrovani i ne moraju se ponovno prijavljivati).

Takmičenje će početi u utorak 21.04.2020. godine u 17:00 časova. Učenici će rešavati pet zadataka tokom 2 i po sata, do 19:30. Zadaci za revijalno takmičenje biće bazirani na programu takmičenja i za svaki razred će obuhvaćeni zadaci različite težine (od opštinskih takmičenja, pa do SIO). Ukoliko imate pitanja, javite se na elektronsku adresu: takprog.os@gmail.com. Molimo učenike i nastavnike da ovu informaciju šire dalje svojim drugaricama, drugovima, učenicima i kolegama.

Najava revijalnog takmičenja

Opštinsko takmičenje 22.02.2020

Dragi đaci, poštovani roditelji i nastavnici. Danas se održava opštinsko takmičenje iz informatike. Zadaci su poslati elektronskom poštom na adrese škola domaćina. Opštinske komisije pitanja u vezi sa organizacijom takmičenja mogu postaviti na adrese takprog.os@gmail.com i takmicenjeinf@gmail.com. Svi učenicima želimo puno sreće!

Državna komisija za takmičenja

Direktan plasman na okružno takmičenje 20.02.2020

Na osnovu odluke Državne komisije, na Okružno takmičenje se pozivaju direktno svi učenici čiji je ukupan zbir poena ostvarenih na sva tri kruga kvalifikacija veći ili jednak 750. Konačni rezultati kvalifikacija objavljeni su ovde.

U cilju bolje pripreme za dalja takmičenja, svi učenici mogu učestvovati na Opštinskom takmičenju ako to žele (čime ne ugrožavaju svoj već ostvaren plasman na Okružno takmičenje). Učenici koji na osnovu ove odluke odluče da preskoče učešće na Opštinskom takmičenju nisu u konkurenciji za nagrade na tom nivou takmičenja.

Opštinsko takmičenje 16.02.2020

Na osnovu uputstva MPNTR doneta je odluka da opštinsko takmičenje iz informatike nema potrebe pomerati zbog suzbijanja epidemije gripa. Opštinsko takmičenje će biti održano u subotu 22.2.2020. godine u 10h, kako je prvobitno planirano. Više informacija o takmičenju se može pronaći na adresi https://dms.rs/informatika-osnovne-skole/.

Svi takmičari koji su prijavljeni za kvalifikacije automatski su prijavljeni za opštinsko takmičenje. Molimo ostale takmičare da se pre takmčinja prijave ovde, ako to u međuvremenu nisu uradili. Molimo nastavnike/mentore da provere i odobre učeničke registracije.

Rešenja zadataka trećeg kruga kvalifikacija 02.02.2020

Dragi đaci, pripremili smo vam rešenja zadataka i sa trećeg kruga kvalifikacija.

 • rešenja u jeziku C++

 • rešenja u jeziku Python

I treći krug kvalifikacija je završen 28.01.2020

Dragi takmičari, roditelji i nastavnici,

Kao što znate, završena je i treća runda kvalifikacija.

U dokumentu Rezultati nalazi se spisak takmičara koji su osvajali poene na kvalifikacijama. Takmičarima čiji nastavnici još nisu potvrdili njihov zahtev za registraciju prikazano je samo korisničko ime.

U Areni možete isprobati svoja rešenja i videti zašto su ona ocenjena tako kako je navedeno u rezultatima (zadaci za sve razrede su dati u okviru jednog takmičenja). Pokušajte da ustanovite šta je greška u svakom rešenju koje nije ispravno radilo na nekom test primeru i da ga ispravite. Informacija o tome kako da se tumače rezultati koje dobijaš od sistema se može pronaći u ovom dokumentu (strane 6, 7, 8). Svi test-primeri korišćeni za bodovanje nalaze se ovde.

Rešenja zadataka drugog kruga kvalifikacija 15.01.2020

Dragi đaci, pripremili smo vam rešenja zadataka i sa drugog kruga kvalifikacija.

 • rešenja u jeziku C++

 • rešenja u jeziku Python

I drugi krug kvalifikacija je završen 14.01.2020

Dragi takmičari, roditelji i nastavnici,

Kao što znate, završena je i druga runda kvalifikacija.

U dokumentu Rezultati nalazi se spisak takmičara koji su do sada osvajali poene na kvalifikacijama. Takmičarima čiji nastavnici još nisu potvrdili njihov zahtev za registraciju prikazano je samo korisničko ime.

U Areni možete isprobati svoja rešenja i videti zašto su ona ocenjena tako kako je navedeno u rezultatima (zadaci za sve razrede su dati u okviru jednog takmičenja). Pokušajte da ustanovite šta je greška u svakom rešenju koje nije ispravno radilo na nekom test primeru i da ga ispravite. Informacija o tome kako da se tumače rezultati koje dobijaš od sistema se može pronaći u ovom dokumentu (strane 6, 7, 8). Svi test-primeri korišćeni za bodovanje nalaze se ovde.

Kao što smo najavili, cilj ovih kvalifikacija je pre svega priprema takmičara za takmičenja koja slede. Stoga nije predviđen formalni proces žalbi na rezultate.

Drugi krug kvalifikacija 2019/2020. 10.01.2020

Dragi đaci,

podsećamo Vas da će se u nedelju 12. 1. 2020. od 10 do 22h održati drugi krug kvalifikacija.

Mnogo toga je u prvom krugu bilo prvi put i za vas i za nas, a svaki početak je težak. U sledeću rundu ulazimo svi bogatiji za jedno iskustvo, pa će sigurno svima biti lakše. Da biste nam omogućili da ubuduće brže odgovaramo na pitanja tokom takmičenja i pružimo vam više podrške, molimo vas da pre svake runde takmičenja pročitate sve vesti na ovoj stranici koje još niste pročitali i naročito da ispratite linkove na uputstva u vestima. Takođe, kada počne takmičenje (runda kvalifikacija), pre nego što postavite pitanje:

 • pažljivo pročitajte zadatke i proučite date primere
 • pregledajte obaveštenja objavljena u samom takmičenju tokom runde (što treba povremeno učiniti i ako nemate pitanja).

Bilo je i mnogo pitanja u kojima očekujete da vam kažemo šta ne valja u vašem programu. Naši odgovori na takva pitanja namerno nisu detaljni. Znamo koliko nalaženje grešaka u programima ponekad može da bude teško i želimo da vam pomognemo da ne odustanete, ali ne želimo da pomaganjem vama oštetimo druge takmičare ili na bilo koji način narušimo regularnost takmičenja. U redu je što postavljate takva pitanja, jer uvek postoji mogućnost da je greška negde kod nas (jednu malu grešku smo ispravili na samom početku runde), ali nakon što proverimo o čemu se radi i potvrdimo da je greška u vašem programu uz kratak opis greške, pokušajte samostalno da ispravite program. Na pitanja koja zadiru u detalje rešenja ne možemo da odgovaramo, pa ste zato dobijali i odgovore "bez komentara". Imajte na umu da je nalaženje i ispravljanje grešaka u programima ipak vaš deo posla.

Neki od vas su ostali bez poena u prvom krugu zbog raznih sitnih tehničkih grešaka. Na primer, niste učitavali podatke sa standardnog ulaza već ste ih navodili u svojim programima (npr. umesto a = int(input()), pisali ste a = 35). Na izlazu ste pored očekivanih podataka pisali i dodatnen informacije (npr. umesto print(a), pisali ste print('trazeni broj je', a). Da ne biste takve greške pravili ponovo, još jednom pročitajte uputstvo

Na kraju, još jednom ponavljamo da su ove kvalifikacije zamišljene kao trenining i da pravo na opštinskim takmičenjima imaju svi učenici, bez obzira na rezultat ostvaren na kvalifikacijama.

Rešenja zadataka prvog kruga kvalifikacija 25.12.2019

Dragi đaci, pripremili smo vam rešenja zadataka sa prvog kruga kvalifikacija.

 • rešenja u jeziku C++

 • rešenja u jeziku Python

Prvi krug kvalifikacija je završen 15.12.2019

Dragi takmičari, roditelji i nastavnici,

Kao što znate, završena je prva runda kvalifikacija. Čestitamo i zahvaljujemo se svima na velikom interesovanju i odzivu, na strpljenju i trudu. Nadamo se, pre svega, da ste rešavajući ove zadatke zabavili da ste naučili nešto novo.

U dokumentu Rezultati nalazi se spisak takmičara koji su osvojili neke poene tokom prvog kruga kvalifikacija. Takmičarima čiji nastavnici još nisu potvrdili njihov zahtev za registraciju prikazano je samo korisničko ime.

U Areni možete isprobati svoja rešenja i videti zašto su ona ocenjena tako kako je navedeno u rezultatima (zadaci za sve razrede su dati u okviru jednog takmičenja). Mnoga rešenja su ocenjena sa 0 poena jer sadrže neke greške (nekada ozbiljne, a nekada veoma, veoma sitne) ili su bila neprilagođena sistemu automatskog ocenjivanja. Pokušajte da ustanovite šta je greška u svakom rešenju koje nije ispravno radilo na nekom test primeru i da ga ispravite. Informacija o tome kako da se tumače rezultati koje dobijaš od sistema se može pronaći u ovom dokumentu (strane 6, 7, 8). Svi test-primeri korišćeni za bodovanje nalaze se ovde.

Kao što smo najavili, cilj ovih kvalifikacija je pre svega priprema takmičara za takmičenja koja slede. Nemojte se obesrabriti ako u prvom krugu niste ostvarili poene ili ste ostvarili broj poena kojim niste zadovoljni. Do takmičenja ima još dosta vremena, organizovaćemo još dva kruga kvalifikacija i ako budete vredno vežbali sigurno imate šansu da na takmičenjima ostvarite dobar rezultat. Pratite ovaj sajt u nekoliko narednih dana, jer ćemo Vam dati upustvo kako da se još bolje pripremite za naredni krug kvalifikacija.

Priprema, pozor, sad! 15.12.2019

Dragi đaci, kvalifikacije su počele. Zadacima možete da pristupite putem sajta https://arena.petlja.org. Logujete se sa svojim korisničkim nalogom (onim sa kojim ste se prijavili za takmičenje). Evo nekoliko korisnih saveta.

 • U delu "Aktivna takmičenja" pronađi ono namenjeno tvom razredu.

 • Zadatak prvo reši na svom računaru, u okruženju koje inače koristiš. Kada misliš da je rešenje tačno, potrebno je da ga pošalješ u sistem.

 • Tokom kvalifikacija možeš slati svoja rešenja na automatsko testiranje. Rešenja će se testirati samo na primerima datim u opisu zadatka. Ako na nekom od njih tvoje rešenje daje pogrešan rezultat, rešenje sigurno nije tačno i pokušaj da ga ispraviš. Ako na svim tim test-primerima tvoje rešenje daje korektan rezultat, ono može, ali ne mora biti tačno. Da li je tačno, saznaćeš za nekoliko dana, kada budu objavljeni rezultati dobijeni testiranjem na širem skupu test-primera.

 • Od svih tvojih rešenja poslatih za neki zadatak, bodovaće se samo ono poslednje poslato.

Ako imaš nekih problema sa pristupom zadacima, piši slobodno na takprog.os@gmail.com. Srećno!

Naknadne registracije

Kvalifikacijama mogu pristupiti i takmičari koji se registruju tokom trajanja kvalifikacija, ali potrebno je da imaju na umu da je potrebno određeno vreme od trenutka registracije do trenutka kada mogu pristupiti zadacima (baza takmičara se osvežava na svaki sat).

Zadaci na mađarskom jeziku

Takmičari koji su zainteresovani da dobiju tekst zadataka na mađarskom jeziku, mogu se obratiti na mejl takprog.os@gmail.com

Uputstvo za korišćenje takmičarskog okruženja 12.12.2019

Kvalifikacije će biti održane na takmičarskoj platformi portala https://petlja.org. Uputstvo za korišćenje platforme može se pročitati ovde. Upotrebu portala možete isprobati i kroz rad na zadacima iz zbirke algoritamskih zadataka. Ako do sada niste koristili ovaj portal, savetujemo vam da ga pre početka kvalifikacija isprobate rešavajući zadatke iz zbirke.

Prijave učenika i nastavnika za školsku 2019/2020. godinu 06.12.2019

Otvorene su prijave za ovogodišnji ciklus takmičenja.

Svi takmičari koji žele da učestvuju u kvalifikacijama (a i u kasnijim takmičenjima) se moraju prijaviti. Neophodno je da se prijave i nastavnici koji će odobravati prijave učenika iz svojih škola. Uputstva za prijavu nastavnicima su poslata na e-adrese škola.

Da biste se prijavili (bilo da ste takmičar ili nastavnik) potrebno je da imate nalog na Petlji i da se na njega ulogujete. Ukoliko već imate aktivan nalog, možete njega iskoristiti, a ako nemate nalog, morate ga napraviti (za decu mlađu od 15 godina, naloge moraju praviti roditelji). Sa aktivnim Petlja nalogom možete se ulogovati i na sajt Takprog, a potom se možete prijaviti za takmičenje odabirom odgovarajuće registracije.

Takmičari

Za takmičenje se možeš registrovati tako što ćeš u sekciji "Registracija učesnika", dostupnoj u meniju sa leve strane, odabrati registraciju za razred u koji trenutno ideš. Ako imaš manje od 15 godina, ovo treba da uradi tvoj roditelj ili staratelj. Potrebno je ispravno popuniti sve lične podatke (ime, prezime, školu, razred u koji ideš itd.). Ako se koristi latinica, treba obratiti pažnju na "kukice" na slovima ć, đ, č, š, ž. Nakon popunjavanja obrasca, treba da odneseš nastavniku saglasnost za obradu podataka o ličnosti koju će tvoj roditelj ili staratelj popuniti i potpisati.

Tvoj zahtev za prijavu ima status "Nerešen", sve dok tvoj nastavnik ne dobije potpisanu saglasnost, proveri podatke i odobri zahtev (tada zahtev prelazi u status "Odobren"). Na kvalifikacijama možeš ravnopravno učestvovati i sa nerešenim zahtevom, ali tvoj zahtev mora biti odobren do kraja kvalifikacija. Podseti svog nastavnika da ti zahtev odobri što pre, da bi tvoji rezultati bili prikazani u zvaničnoj rang listi takmičara nakon svake runde kvalifikacija.

Nastavnici

Molimo Vas da ispratite uputstvo za prijavu koje je poslato na e-adrese škola (ukoliko uputstvo ne dobijete pre početka kvalifikacija, molimo vas da nam se obratite na email takprog.os@gmail.com). Nakon što Vašu registraciju odobri komisija, imaćete mogućnost da na sajtu odobrite prijavu učenika Vaše škole (možete se registrovati kao nastavnik u više škola). Učenike koji su mlađi od 15 godina smete odobriti samo ako ste dobili potpisanu saglasnost njihovih roditelja ili staratelja. Molimo Vas da budete ažurni u odobravanju svojih učenika.

Najava kvalifikacija 05.12.2019

Kvalifikacije će biti održane onlajn, na sajtu https://arena.petlja.org, u tri runde:

 • prva runda: nedelja, 15. 12. 2019.
 • druga runda: nedelja, 12. 1. 2020.
 • treća runda: nedelja, 26. 1. 2020.

U svakoj rundi učenici će moći da rade zadatke između 10h i 22h (u periodu dana koji im najviše odgovara). Učenici zadatke treba da rade samostalno, od svoje kuće. Dozvoljeno je korišćenje onlajn materijala, ali ne i saradnja sa drugim licima.

Tokom kvalifikacionih rundi, zadaci se mogu rešavati u bilo kom jeziku koji je podržan na Petlji (C++, Python, C#, C, Java, Octave, Pascal). Na kasnijim takmičenjima (opštinskim, okružnim, državnim i SIO) biće moguće koristiti samo zvanično odobrene programske jezike.

Učenici mogu poslati više rešenja istog zadatka, pri čemu će se zvanično bodovati samo poslednje poslato rešenje za svaki zadatak. Nakon slanja, učenik će moći da vidi rezultat automatskog testiranja na istim test-primerima koji su objavljeni uz formulaciju zadatka. Konačan broj poena za svaku rundu kvalifikacijа odrediće se nakon njenog završetka, automatskim testiranjem na većem broju test primera. Pravila bodovanja svakog zadatka biće objavljena uz formulaciju zadatka. Konačan rezultat učenika na kvalifikacijama jednak je zbiru poena na svim zadacima u sve tri runde.

Učenici mogu učestvovati na opštinskom takmičenju, bez obzira na to da li su učestvovali na kvalifikacijama i bez obzira na rezultat ostvaren tokom kvalifikacija. Ipak, na daljim takmičenjima će moći da se takmiče samo učenici koji su registrovani u sistemu, pa se svi učenici zainteresovani za ovogodišnja takmičenja pozivaju da već sada prođu proceduru prijavljivanja. Prijavljivanje će biti moguće do završetka treće runde kvalifikacija.