DMS - takmičenja iz informatike za osnovne škole

školska 2020/2021. godina

СИО такмичење 26.06.2021

СИО такмичење

Српска информатичка олимпијада - задаци и решења

https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/SIO2021ZadaciResenja.pdf

Тест примери

https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/SIOTestPrimeri.zip

Ранг листа
https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/SIORezultati2021.ods

Почетак Окружног такмичења 23.05.2021

Окружно такмичење почиње данас у 12:00 и трајаће 2 сата.


Упутство за школе и дежурне наставнике

Потребно је да евидентирате такмичаре који су присутни на такмичењу. Биће рангирани само ученици за које школе гарантују да су задатке радили под контролом и у присуству дежурних наставника. Приликом уписивања такмичара у евиденцију, неопходно је навести тачно корисничко име такмичара, име и презиме.

Након завршеног такмичења пошаљите са званичне е-адресе школе Записник о одржаном такмичењу на адресу takprog.os@gmail.com строго поштујући следећи формат: Наслов поруке: "Евиденција такмичара". Прва линија поруке: Шифра која вам је дата у допису послатом школама пре почетка овогодишњег циклуса такмичења. Друга линија поруке: Место у коме организујете такмичење. Трећа линија поруке: Назив институције/школе у којој организујете такмичење.

Немојте писати никакве додатне ствари у ове три линије, попут речи "шифра", "место", "школа", поздравне поруке или слично. Уколико имате неки коментар можете га навести испод ових података.

Као једини прилог у овом мејлу треба да буде текстуални фајл под именом  evidencija.txt који има тачно онолико линија колико имате евидентираних такмичара.

Свака линија тог фајла одговара једном такмичару и у њој наводите три зарезом раздвојена податка, а то су, редом: корисничко име такмичара име такмичара *презиме такмичара

Пример :

pera, Petar, Petrović

anika, Ana, Karenjina

Најава Квалификација 20.02.2021

Пријаве ученика и наставника за школску 2020/2021 годину 

Отворене су пријаве за овогодишњи циклус такмичења из рачунарства ученика основних школа.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) се морају пријавити. Неопходно је да се пријаве и наставници који ће одобравати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега искористити, а ако немате налог, морате га направити (за децу млађу од 15 година, налоге морају правити родитељи). Са активним Петља налогом можете се улоговати и на сајт Такпрог (https://takprog.petlja.org/osnovnaskola), а потом се можете пријавити за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење се можеш регистровати тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, одабрати регистрацију за разред у који тренутно идеш. Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ако се користи латиница, треба обратити пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж.

Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности коју ће твој родитељ или старатељ попунити и потписати (https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/Izjava_ZastitaPodataka.pdf).

Твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри захтев (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након квалификација.

Наставници

Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа (уколико упутство не добијете пре почетка квалификација, молимо вас да нам се обратите на емаил takprog.os@gmail.com). Након што Вашу регистрацију одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете се регистровати као наставник у више школа).

Ученике који су млађи од 15 година смете одобрити само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља.

Ревијално такмичење за наставнике ће се одржати 28.02.2021. од 16ч до 21ч на сајту https://arena.petlja.org

Охрабрујемо наставнике да учествују на ревијалном такмичењу како би помогли својим ученицима пред такмичарску сезону, јер ћемо Вам представити предности коришћења система за аутоматску евалуацију.

Најава квалификација 

Квалификације ће бити одржане онлајн, на сајту https://arena.petlja.org, у две рунде:

  • прва рунда: 5. 3. 2021.
  • друга рунда: 7. 3. 2021.

У свакој рунди ученици ће моћи да раде задатке између 16ч и 21ч (у периоду дана који им највише одговара).

Ученици задатке треба да раде самостално, од своје куће. Дозвољено је коришћење онлајн материјала, али не и сарадња са другим лицима. Током квалификационих рунди, задаци се могу решавати у било ком језику који је подржан на Петљи (Ц++, Пајтон, Ц#, Ц, Јава, Паскал).

Такмичари који улажу напор да уђу у састав јуниорске репрезентације, морају да буду свесни да је на свим међународним програмерским такмичењима и турнирима пријављеним за јуниорску категорију у 2021. години предвиђено коришћење програмског језика C++ и развојног алата Code::Blocks. На пријављеним међународним програмерским такмичењима задаци се решавају у форми конзолних апликација.

Ученици могу послати више решења истог задатка, при чему ће се званично бодовати само последње послато решење за сваки задатак. Након слања, ученик ће моћи да види резултат аутоматског тестирања на истим тест-примерима који су објављени уз формулацију задатка. Коначан број поена за сваку рунду квалификација одредиће се након њеног завршетка, аутоматским тестирањем на већем броју тест примера. Правила бодовања сваког задатка биће објављена уз формулацију задатка. Коначан резултат ученика на квалификацијама једнак је максималном броју поена освојених на свим рундама. Ако ученик учествује на тачно једној рунди, коначан резултат ученика на квалификацијама једнак је броју поена на тој рунди.

Молбе за директан пролаз на Државно односно СИО такмичења могу се до 20.03.2021. предати Државној комисији на основу резултата на јСИО 2020, ЕЈОИ 2020, Државном такмичењу за средњошколце (2021).