ДМС - такмичења из информатике за основне школе

школска 2021/2022. година

Прелиминарни резултати изборног такмичења 08.07.2022

Прелиминарни резултати изборног такмичења

Жалбе се могу уложити мејлом на адресу takprog.os@gmail.com, до 11. 7. у поноћ.

Резултати Српске информатичке олимпијаде 16.05.2022

Додела диплома

Свечана подела медаља и диплома за учеснике математичких и информатичких олимпијада ће се обавити у четвртак, 23.06.2022. са почетком у 14.00ч у свечаној сали Математичке гимназије.

Сајт ДМС

Резултати

Коначни резултати СИО.

На такмичење посвећено избору екипе која ће Србију представљати на међународним такмичењима позивају се сви освајачи прве и сви освајачи друге награде на СИО (ученици који су освојили више од 150 поена). Детаљније информације о припремама за изборно такмичење и самом изборном такмичењу које ће бити одржано крајем јуна месеца биће објављене ускоро.

Програмски кодови свих такмичара.

Сви задаци су доступни и у наредном такмичењу.

Тест примери.

Српска информатичка олимпијада 29.03.2022

Српска информатичка Олимпијада (СИО) ће се одржати у суботу 7. 5. 2022. године, са почетком у 12h у Београду у Рачунарској гимназији. Моле се такмичари да на место такмичења дођу бар пола сата пре почетка, да би имали времена да испробају радно окружење.

Најбоље пласирани ученици на СИО ће бити позвани и на такмичење посвећено избору екипе за међународна такмичења, а датум његовог одржавања биће објављен накнадно.

Иако је најављено да је једини званично подржани језик на СИО C++, на захтев одређеног броја ученика и наставника, Комисија је донела одлуку да ће на овогодишњем СИО бити дозвољено користити C++, Python и C#. Са друге стране, Комисија не може да гарантује да ће решења која нису написана у C++-у бити довољно ефикасна да би остварила максимални број поена на сваком задатку.

Списак дежурних наставника.

Резултати државног такмичења 26.03.2022

Коначни резултати државног такмичења.

Приликом прегледања радова са државног такмичења вршена је провера плагијаризма и неки такмичари су дисквалификовани због преписивања.

Тест-примери коришћени за аутоматско тестирање.

Програмски кодови свих такмичара.

Сви задаци су доступни и у наредним такмичењима.

Државно такмичење 12.03.2022

Државно такмичење биће одржано у суботу 19. 3. 2022. године са почетком у 11 часова на пет локација (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Ваљево). Списак такмичара по локацијама је доступан у наредној табели.

Потребно је да ученици дођу на локацију такмичења бар пола сата пре почетка, да би се улоговали и испробали радно окружење.

На државном такмичењу дозвољено је коришћење искључиво програмских језика C++ и Python. Напомена: због одређеног броја захтева да се ученицима на овом такмичењу омогући и коришћење језика C#, то ће бити допуштено. Молимо наставнике да у наредним такмичарским сезонама обрате пажњу на списак званичних језика на свим нивоима такмичења и да ученике на време упознају са њиме.

Резултати окружног такмичења 26.02.2022

Коначни резултати окружног такмичења.

Расподела награда за град Београд. Расподела награда за остала места је у надлежности одговарајућих регионалних комисија.

У циљу популаризације такмичења, а захваљујући вољи колега информатичара из регионалних центара у Србији да учествују и помогну у организацији такмичења, Државна комисија је донела одлуку да право учећа на Државном такмичењу имају сви ученици који су имали право учешћа и на окружном такмичењу. Државно такмичење ће се одржати истовремено у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Ваљеву, а тачан распоред такмичара биће објављен накнадно.

Тест-примери коришћени за оцењивање.

Програмски кодови свих такмичара.

Билтен са решењима:

Сви задаци су доступни и у наредним такмичењима.

Окружно такмичење 07.02.2022

Пласман на овогодишње окружно такмичење остварили су сви ученици који су на сва три круга квалификација остварили укупно барем 300 поена. Услов за учешће на окружном такмичењу је да је ученику одобрена регистрација, па молимо све наставнике који још нису одобрили регистрације својим ученицима да то што пре ураде. Ученици који су пласман на овогодишње окружно такмичење остварили током прошлогодишњег циклуса такмичења, а не преко овогодишњих квалификација треба што пре да се пријаве мејлом (takprog.os@gmail.com).

На основу одлуке МПНТР, без обзира на продужетак фебруарског распуста, Окружно такмичење ће се одржати 19. 2. 2021. у 10h, како је иницијално и планирано. Ученици треба да се појаве најкасније пола сата пре почетка такмичења. Да би могли да приступе задацима, потребно је да знају своје корисничко име и лозинку на Петљи. Окружно такмичење за све ђаке у Београду ће бити организовано у Рачунарској гимназији. Ученици из Новог Сада и Јужно-бачког округа такмиче се у Гимназији Јован Јовановић Змај. Ажуран списак локација одржавања окружног такмичења. Ученици из округа у којима се не организује окружно такмичење имају право да се такмиче у било ком другом округу.

Такмичари такмичењу приступају коришћењем својих одобрених корисничких налога које су користили и током квалификација. Такмичењу приступају преко адресе https://arena.petlja.org а такмичење ће бити отворено током два сата (од 10:00 до 12:00). Принцип такмичења исти је као и током квалификација. Бодују се само решења послата на Петљу током трајања такмичења. Решења за исти задатак се могу слати више пута, а бодоваће се само оно које је последње послато. Резултат првог задатка ће у свим разредима бити познат ђацима током самог такмичења, док ће резултати осталих задатака бити познати након накнадног тестирања (на тим задацима у секцији "Преглед" ученици могу да виде резултат рада свог програма на тест примерима који су дати у тексту задатка, а који се не рачунају приликом каснијег одређивања броја поена за тај задатак).

Трећа рунда квалификација 2021/22 22.01.2022

Драги ученици,

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у другој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Коначне границе за пролаз на окружно такмичење биће објављене након разматрања евентуалних жалби на прелиминарне резултате (жалбе се могу уложити закључно са недељом 30. јануаром).

Сви задаци са трећег круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да раде и ђаци који нису учествовали у трећем кругу квалификација.

Тест примери

Трећа рунда квалификација 2021/22 21.01.2022

Драги ученици, наставници, родитељи,

Трећа рунда квалификација ће бити одржана у недељу, 23. 01. између 10 и 22 часа, на платформи Арена. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења.

За оне ђаке који се први пут такмиче и за оне ђаке који још нису у потпуности савладали рад са системом за аутоматско оцењивање смо спремили неколико корисних видео-снимака.

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата). С времена на време проверавајте и Обавештења.

Након слања задатка и клика на Преглед (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com.

Желимо вам интересантан и успешан такмичарски дан!

Друга рунда квалификација 2021/22 -- резултати 12.12.2021

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у другој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Сви задаци са другог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у другом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у трећем кругу).

Билтен са решењима:

Тест примери

Друга рунда квалификација 2021/22 10.12.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Друга рунда квалификација ће бити одржана у суботу, 11. 12. између 10 и 22 часа, на платформи Арена. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења. Довољно је да радите само задатке из области које сте у овом тренутку спремали и које мислите да можете да урадите -- тежи задаци су намењени само искуснијим такмичарима. За пласман на окружно такмичење је довољно да током три круга квалификација, од 3·6=18 постављених задатака урадите 3 тј. да од 1800 могућих поена сакупите 300.

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата). С времена на време проверавајте и Обавештења.

Након слања задатка и клика на Преглед (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com.

Желимо вам интересантан и успешан такмичарски дан!

Регистрација учесника 07.12.2021

Проблеми који су привремено настали са регистрацијама ученика и наставника су отклоњени и нови учесници такмичења могу слободно да се региструју. Молимо ученике и наставнике који су раније регистровани да провере статус својих регистрација и своје податке. Ако нешто од података није исправно молимо вас да унесете нову регистрацију са исправним подацима.

Прва рунда квалификација 2021/22 -- додатна настава 03.12.2021

Драги ђаци, онлајн додатна настава на којој ће бити продискутовани задаци и решења са првог круга квалификација биће одржана у среду 8. 12. и у четвртак 9. 12. у 20 часова, преко платформе Zoom (https://us02web.zoom.us/j/81816706942). У среду ће бити продискутована решења лакших задатака у језику Python, док ће у четвртак бити продискутована решења тежих задатака у језику C++.

Билтен са решењима:

Тест примери

Снимци одржаних додатних настава:

Прва рунда квалификација 2021/22 -- резултати 20.11.2021

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Честитамо свим ђацима који су већ у првом кругу квалификација остварили преко 300 поена и тиме стекли услов за учешће на окружном такмичењу, а свим осталима желимо да у наредном периоду још више унапреде своје програмерско знање. У том циљу планирамо да организујемо онлајн додатну наставу за све заинтересоване ученике, на којој ће бити приказана и детаљно објашњена решења свих задатака са првог круга квалификација. Тада ће бити објављен и електронски билтен са свим решењима и објашњењима. О терминима одржавања додатне наставе бићете накнадно обавештени.

Сви задаци са првог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у првом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у наредним круговима).

Прва рунда квалификација 2021/22 18.11.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Прва рунда квалификација ће бити одржана у суботу, 20. 11. између 10 и 22 часа. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења. Довољно је да радите само задатке из области које сте у овом тренутку спремали и које мислите да можете да урадите -- тежи задаци су намењени само искуснијим такмичарима. За пласман на окружно такмичење је довољно да током три круга квалификација, од 3·6=18 постављених задатака урадите 3 тј. да од 1800 могућих поена сакупите 300.

Квалификације су, дакле, пре свега конципиране као припрема ђака за такмичења која следе (окуржно, државно, СИО) и сами резултати које остварите у овом тренутку нису најважнији, већ вам омогућавају да у овој, почетној фази тренажног циклуса проверите своје знање и сналажљивост са системом за аутоматско оцењивање и упоредите се са осталим ђацима који почињу процес припрема за овогодишњу сезону такмичења из програмирања. Задаци са сваког круга квалификација ће бити доступни и по завршетку тог круга, тако да можете (незванично) да их решавате и касније, када пређете и напредније области такмичарског програма и додатно унапредите своја знања.

Такмичењу приступате преко сајта https://arena.petlja.org, у суботу после 10h. Потребно је да будете регистровани (што се ради преко овог сајта, у секцији Регистрације) и то пре почетка квалификација. Ако се нисте на време регистровали и даље ћете моћи да учествујете на квалификацијама, тако што се региструјете током самих квалификација и о томе обавестите комисију преко мејла takprog.os@gmail.com. Имајте у виду да између тренутка регистрације и права приступа задацима може проћи неко време (и до неколико сати), па је пожељно да се региструјете што пре. За учешће на квалификацијама НИЈЕ потребно да вашу регистрацију потврди предметни наставник (то је потребно за учешће на окуржном такмичењу).

У свакој рунди на располагању имате 12 сати (од 10 до 22 часа) и задацима можете приступити када год вам то највише одговара (није неопходно да то буде тачно у 10 часова, ујутро).

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата).

Након слања задатка и клика на Преглед (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com. За такмичаре који се нису до сада такмичили организоваћемо онлајн додатну наставу у петак 19. 11, од 20 часова и 15 минута на коме ћемо укратко приказати систем за такмичење. Приступ ће бити преко платформе Zoom https://us02web.zoom.us/j/82347040533?pwd=VEI0MFVSSUd0YkZMYTJkT0lNaUxwZz09.

Желимо вам да нову такмичарску сезону започнете на пријатан и успешан начин, као и да наставите да унапређујете своја програмерска знања и вештине.

Почетак циклуса 2021/22 08.11.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Ове године, Друштво математичара Србије је увело извесне промене у организацији такмичења из информатике, нарочито за основне школе. Промене се (између осталог) тичу састава комисије, правилника и програма такмичења.

Такмичење за ученике основних школа ове школске године почиње квалификацијама, које се одржавају у три рунде, и то:

  • Прва рунда квалификација: субота, 20. 11. 2021.
  • Друга рунда квалификација: субота, 11. 12. 2021.
  • Трећа рунда квалификација: недеља, 23. 1. 2022.

Квалификације се одржавају онлајн, на платформи Петља. Током сваке рунде, решења задатака ће моћи да се шаљу током 12 сати, од 10:00 до 22:00 наведеног дана.

Пријављивање

Пријављивање за овогодишњи циклус такмичења је отворено.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) треба најпре да се пријаве (региструју). Неопходно је да се пријаве и наставници који ће потврђивати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега да искористите, а ако немате налог, треба да га направите (за децу млађу од 15 година, налоге праве родитељи). Са активним Петља налогом можете да се улогујете и на сајт Такпрог, а потом можете да се пријавите за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење можеш да се региструјеш тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, да одабереш регистрацију за разред у који тренутно идеш. Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ко користи латиницу, треба да обрати пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж. Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности, попуњену и потписану од стране родитеља или старатеља.

Након регистрације, твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри/потврди пријаву (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). На квалификацијама можеш равноправно да учествујеш и са нерешеним статусом, али твој захтев мора да буде одобрен до краја квалификација. Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након сваке рунде квалификација.

Наставници

Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа (уколико упутство не добијете пре почетка квалификација, молимо вас да нам се обратите на имејл takprog.os@gmail.com). Након што Вашу регистрацију као наставника одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете да се региструјете као наставник у више школа). Ученике који су млађи од 15 година одобравате само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља. Молимо Вас да будете ажурни у одобравању својих ученика.

О квалификацијама

Овогодишње квалификације, као и цео циклус такмичења, биће у складу са новим програмом такмичења, који је доступан и из менија са леве стране. У свакој од три рунде квалификација биће постављено по 6 задатака, и то 3 задатка из тема набројаних за програм квалификација, 2 задатка из програма за окружно такмичење и 1 задатак из програма за државно такмичење. На сваком задатку може да се освоји до 100 поена, што је укупно 600 поена по рунди тј. 1800 поена у све три рунде заједно. За почетнике је довољно да раде најједноставније, почетне задатке и реше неке од њих. Свакоме ко освоји укупно 300 или више поена током комплетних квалификација (у свим рундама заједно), гарантује се пласман на окружно такмичење. Тежи задаци су намењени искуснијим такмичарима, који желе да се опробају на задацима окружног и државног нивоа и упореде са другим такмичарима сличних амбиција.