Takmičenja iz informatike

za osnovce u Srbiji

Изборно такмичење 2022/23 -- резултати 22.06.2023

Коначни резултати изборног такмичења су доступни овде.

Изборно такмичење 2022/23 -- најава 12.06.2023

Домаћин изборног такмичења у среду 14. 6. 2023. године биће Рачунарска гимназија у Београду, Кнез Михаилова 6, VI спрат. Моле се такмичари да на место такмичења дођу у 11:00h. На изборном такмичењу ученици могу да користе само програмски језик C++.

Српска информатичка Олимпијада 2022/23 -- резултати 29.04.2023

Коначни резултати СИО су доступни овде.

На изборно такмичење се позивају сви такмичари који су остварили најмање 100 поена. Изборно такмичење ће се одржати у првој половини јуна месеца.

Српска информатичка Олимпијада 2022/23 -- најава 21.04.2023

Домаћин Српски информатичке Олимпијаде у суботу 29. 4. 2023. године биће Рачунарска гимназија у Београду, Кнез Михаилова 6, VI спрат. Такмичење ће почети у 10h. Моле се такмичари да на место такмичења дођу око 09:30h, пола сата пре почетка такмичења и да испробају окружење у коме ће радити.

На СИО ученици могу да користе програмске језике C++ и Python, при чему се не гарантује да ће решења у програмском језику Python моћи да освоје максимални број поена на сваком задатку. Током такмичења ученици ће имати могућност тестирања коректности решења свих задатака. Екипа за међународна такмичења биће одабрана тако што се ће се сабирати поени освојени на СИО са двоструким поенима освојеним на изборном такмичењу које ће бити накнадно одржано.

За све додатне информације у вези са организацијом овог такмичења можете се обратити на адресу takprog.os@gmail.com.

Државно такмичење 2022/23 -- коначни резултати 10.04.2023

Коначни резултати државног такмичења доступни су у табели. У табели су означени и добитници награда. На СИО се позивају сви ученици:

    1. разреда који су остварили најмање 300 поена,
    1. разреда који су остварили најмање 250 поена,
    1. разреда који су остварили најмање 200 поена.

Тест примери се могу преузети одавде

Кодови такмичара се могу преузети одавде

Сви задаци са државног такмичења су доступни у следећим такмичењима, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима.

Билтен са решењима:

О такмичарском окружењу 10.04.2023

Неки такмичари су у жалбама пријавили проблеме са Пајтон окружењем. Проблеми су настали због тога што су такмичари покушавали да изврше своје Пајтон 3 програме у окружењу за Пајтон 2. Нажалост, обе верзије Пајтона су биле инсталиране и један број такмичара је својом грешком покренуо неадекватну верзију Пајтона. Онима који су се пожалили на необичне грешке (синтакса Пајтона 2 је другачија) помогли смо за врло кратко време. Накнадно смо сазнали да су неки такмичари изгубили доста времена због овога, и искрено нам је жао што се то догодило. Свесни смо да такво искуство може да доведе до незадовољства и разочарања.

Јасно је да би било боље да им је на време скренута пажња, али није било лако предвидети да постојање две верзије Пајтона на рачунарима може неким ученицима да створи толико проблема. Убудуће ћемо свакако упозоравати све такмичаре да обрате пажњу на то који Пајтон користе, а то чинимо и на овом месту. Да би лоших искустава у будућности било што мање, позивамо такмичаре да све врсте проблема пријављују комисији, било пре такмичења у периоду предвиђеном за тестирање окружења, било за време такмичења кроз механизам постављања питања комисији на такмичарској платформи. На крају, да би се смањило ширење дезинформација у вези са овим, желимо да истакнемо и следеће чињенице:

  • Пајтон 3 је био инсталиран на свим рачунарима, па није истина да је било ко од такмичара морао сам да га инсталира (поготово не у току такмичења). Окружење IDLE за Пајтон 3 је већ годинама званично радно окружење на такмичењима, а уједно и препоручено радно окружење за квалификације, управо да би се ученици навикли на њега, тако да притужбе због тога што су неки такмичари навикли на друга окружења нису основане.

  • Свим такмичарима је речено да пре почетка такмичења испробају радно окружење и да се по потреби обрате комисији. Сви такмичари који су током испробавања пријавили одређене потешкоће добили су одговарајућу помоћ пре почетка такмичења. И такмичарима који су због покретања Пајтона 2 наишли на проблем тек у току такмичења и поставили питање комисији кроз такмичарску платформу, помоћ је пружена у року од неколико минута. Поред одговарања на питања кроз такмичарску платформу, чланови комисије су и обилазили учионице, уживо проверавали да ли неко од такмичара има било каквих проблема и пружили су помоћ свим такмичарима који су помоћ затражили.

О принципима бодовања 10.04.2023

Претходних дана на Алгори и друштвеним мрежама, као и у жалбама било је доста коментара, примедби, питања и предлога упућених комисији. Желимо да се захвалимо свим добронамерним учесницима дискусија и да на честа питања и предлоге одговоримо овде, да би одговоре видео што већи број заинтересованих.

Питања о начину бодовања и тестовима датим у поставци задатака:

  • Зашто се не бодује по принципу “колико тестова прође, толико поена”? Тај принцип није прихватљив у сваком задатку већ зато што би у задацима где треба исписати само 0 или 1, програм који се састоји само од наредбе print(1) добио 50% поена (или чак и више, ако се одговор 1 добија у више различитих случајева). И други потпуно погрешни програми на појединим тестовима могу да дају тачне одговоре. Наш став је да такве програме не треба награђивати поенима.

  • Зашто тестовима из поставке нису покривени сви случајеви? Ти тестови имају следеће важне улоге:

    • Омогућавају нам да потврдимо да смо добро разумели шта програм у начелу треба да ради, тј. шта треба да буде излаз за дати улаз;

    • Омогућавају нам да потврдимо да смо добро разумели у ком редоследу и формату су дати подаци, а у ком редоследу и формату треба исписати резултате.

    Примере из поставке задатка треба користити за проверу обе поменуте особине, које се очекују од програма: да исправно израчунава резултат, али и да учитава и исписује податке тачно онако како је задатком предвиђено. Међутим, програмирање се не своди само на писање кода, него подразумева и анализу задатка и уочавање могућих случајева. Неки случајеви нису покривени видљивим тестовима да би били награђени они такмичари који поведу рачуна и о тим случајевима и испоље виши ниво пажње и аналитичности.

  • Зашто нема пуне повратне информације? Из искуства у раду са ученицима знамо да многи од њих, а нарочито почетници, на информацију да у неким случајевима програм даје погрешан одговор реагују полунасумичним изменама програма без довољно размишљања и разумевања учињене измене, по принципу “а можда је требало овако”. Пуна повратна информација на једноставнијим задацима могла би да охрабри такво понашање, које сматрамо врло погрешним. Наиме, пуна повратна информација омогућава да се на довољно једноставним задацима до великог, или чак максималног броја поена дође нагађањем поправке решења уместо размишљањем (чак и када су тестови груписани у подзадатке). Зато пуна повратна информација постоји само на такмичењима највишег нивоа (ЈСИО, изборно и међународна такмичења), где ју је због сложености задатака много теже искористити за нагађање решења. Искуснији такмичари користе повратне информације на тежим задацима да додатном анализом проблема и свог решења дођу до поправке.

  • Зашто се одузимају поени за решења која за делић секунде прекораче време? Програм такмичења је објављен пре почетка сезоне и не би требало да буде изненађење да се на државном такмичењу појављују и задаци у коме треба повести рачуна и о ефикасности. Осим тога, поени се не одузимају никоме, него се додељују за ефикасност, коју сматрамо за важан квалитет решења. Подаци око нас су све обимнији: већ обичне слике одавно имају на милионе пиксела, а слично је и са фајловима преузетим са интернета и другим изворима података (да не улазимо у очекивања за наредни период). Ово нам говори да милион није више огроман број, а на подацима већ тог обима, мала разлика између два идејно исправна алгоритма може да учини да један од њих ради милион пута спорије од другог и буде практично неупотребљив, без обзира на тачност. Има и примера у којима би се неко идејно исправно решење на низу од свега 100 бројева извршавало много милијарди година. На тестовима се та разлика често испољава као део секунде само ради уштеде ресурса у облаку (разлика у потребном времену се нагло повећава са повећањем теста, али је тестирање на већим тестовима скупље).

Државно такмичење 2022/23 -- најава 19.03.2023

Домаћин државног такмичења у суботу 1. 4. 2023. године биће Рачунарска гимназија у Београду, Кнез Михаилова 6, VI спрат. Такмичење ће почети у 15h. Моле се такмичари да на место такмичења дођу око 14:30h, пола сата пре почетка такмичења. За све додатне информације у вези са организацијом овог такмичења можете се обратити на адресу takprog.os@gmail.com.

Распоред ученика по учионицама је доступан овде.

Окружно такмичење 2022/23 -- коначни резултати 13.03.2023

Коначни резултати окружног такмичења и списак награђених ученика доступни су у табели.

На државно такмичење се позивају:

  • сви ученици 8. разреда који су на окружном такмичењу освојили 100 или више поена
  • сви ученици 7. разреда који су на окружном такмичењу освојили 50 или више поена
  • сви ученици 6. разреда (и млађи) који су на окружном такмичењу освојили 100 или више поена

Тест примере можете да преузмете одавде. Кодови свих такмичара доступни су овде.

Сви задаци са окружног такмичења су доступни у следећим такмичењима, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима.

Билтен са решењима:

Окружно такмичење 2022/23 -- најава 25.02.2023

Драги ђаци, наставници, родитељи, окружно такмичење ће бити одржано у недељу 5. 3. 2023. године са почетком у 10:00 часова. Моле се ученици да се на месту такмичења појаве бар 30 минута пре почетка такмичења, да би се улоговали и испробали систем за такмичење. Сваки ученик треба да зна приступне параметре налога које је користио током квалификација (корисничко име и лозинку).

  • Списак школа организатора такмичења доступан је овде

  • Списак учесника за сваки округ доступан је овде

  • Списак дежурних наставника за град Београд доступан је овде

Такмичењу се приступа преко линка https://arena.petlja.org

Срећно!

Збирни резултати квалификација 2022/23 26.01.2023

Збирни резултати остварени у сва три круга квалификација доступни су овде.

На окружно такмичење позивају се сви ученици који су на квалификацијама остварили бар 200 поена.

Жалбе на ове резултате могуће је упутити на адресу takprog.os@gmail.com, до недеље 29. 1. 2023.

Трећа рунда квалификација 2022/23 -- резултати 26.01.2023

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у овогодишњим квалификацијама. Резултати аутоматског тестирања за ученике који у трећем кругу освојили поене су доступни овде. Тест примере можете да преузмете овде.

Сви задаци са трећег круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у овом кругу квалификација.

Билтен са решењима:

Квалификације су отворене 22.01.2023

Драги ђаци, трећи круг квалификација је отворен. Такмичењима можете приступити преко следећих линкова:

Срећно!

Трећи круг квалификација 2022/23 21.01.2023

Драги ученици, наставници, родитељи,

у недељу 22. 1. биће одржан други круг квалификација. У њему могу да учествују сви пријављени ученици, без обзира на то да ли су наставници одобрили њихову пријаву. Ако се такмичите први пут или ако сте се такмичили у првом кругу, али нисте освојили поене, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља. С обзиром на то да се оцењивање врши аутоматски, потребно је да своје програме напишете тако да на стандардни излаз исписују само податке који се траже у задатку и то у формату који је описан у тексту задатка. Након такмичења биће извршена аутоматска контрола преписивања и ученици код којих се утврди да су преписивали биће дисквалификовани.

Свим такмичарима желимо пуно среће!

Друга рунда квалификација 2022/23 -- резултати 13.12.2022

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања за ученике који у првом кругу освојили поене су доступни овде. Ученицима који су обележени црвеном бојом одузети су поени из ове рунде квалификације на основу члана 11.3 Правилника. Тест примере можете да преузмете овде.

Сви задаци са другог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у овом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе у трећем кругу).

Билтен са решењима:

Други круг квалификација 2022/23 08.12.2022

Драги ученици, наставници, родитељи,

у суботу 10. 12. биће одржан други круг квалификација. У њему могу да учествују сви пријављени ученици, без обзира на то да ли су наставници одобрили њихову пријаву. Ако се такмичите први пут или ако сте се такмичили у првом кругу, али нисте освојили поене, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља. С обзиром на то да се оцењивање врши аутоматски, потребно је да своје програме напишете тако да на стандардни излаз исписују само податке који се траже у задатку и то у формату који је описан у тексту задатка. Након такмичења биће извршена аутоматска контрола преписивања и ученици код којих се утврди да су преписивали биће дисквалификовани.

Свим такмичарима желимо пуно среће!

Прва рунда квалификација 2022/23 -- резултати 08.11.2022

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања за ученике који у првом кругу освојили поене су доступни овде. Тест примере можете да преузмете овде.

Честитамо свим ђацима који су већ у првом кругу квалификација остварили преко 300 поена и тиме стекли услов за учешће на окружном такмичењу, а свим осталима желимо да у наредном периоду још више унапреде своје програмерско знање.

Сви задаци са првог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у првом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у наредним круговима).

Билтен са решењима:

Основна упутства за такмичење 03.11.2022

Драги ђаци, наставници,

први круг квалификација се приближио. Ако се такмичите први пут, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља.

Друштво математичара је направило и уводну обуку за такмичарско програмирање.

Почетак циклуса 2022/23 25.10.2022

Драги ученици, наставници, родитељи,

Такмичење за ученике основних школа и ове школске године почиње квалификацијама, које се одржавају у три рунде, и то:

  • Прва рунда квалификација: субота, 05. 11. 2022.
  • Друга рунда квалификација: субота, 10. 12. 2022.
  • Трећа рунда квалификација: недеља, 22. 1. 2023.

Квалификације се одржавају онлајн, на платформи Петља. Током сваке рунде, решења задатака ће моћи да се шаљу током 12 сати, од 10:00 до 22:00 наведеног дана.

Пријављивање

Пријављивање за овогодишњи циклус такмичења је отворено.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) треба најпре да се пријаве (региструју). Неопходно је да се пријаве и наставници који ће потврђивати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега да искористите, а ако немате налог, треба да га направите (за децу млађу од 15 година, налоге праве родитељи). Са активним Петља налогом можете да се улогујете и на сајт Такпрог, а потом можете да се пријавите за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење можеш да се региструјеш тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, да одабереш регистрацију за категорију у којој се тренутно такмичиш (у складу са новим правилником постоји категорија за ученике до 6. разреда, категорија за ученике 7. разреда и категорија за ученике 8. разреда). Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ко користи латиницу, треба да обрати пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж. Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности, попуњену и потписану од стране родитеља или старатеља.

Након регистрације, твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри/потврди пријаву (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). На квалификацијама можеш равноправно да учествујеш и са нерешеним статусом, али твој захтев треба да буде одобрен до краја квалификација. Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након сваке рунде квалификација.

Наставници

Наставници који су се регистровали прошле године није потребно да се поново региструју уколико нису мењали школу у којој раде. Сви остали би требали да нам се обрате на имејл takprog.os@gmail.com како бисмо у што краћем року на мејл школе послали упутво и шифру за регистрацију. Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа. Након што Вашу регистрацију као наставника одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете да се региструјете као наставник у више школа). Ученике који су млађи од 15 година одобравате само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља. Молимо Вас да будете ажурни у одобравању својих ученика.

О квалификацијама

Овогодишње квалификације, као и цео циклус такмичења, биће у складу са новим програмом такмичења, који је доступан и из менија са леве стране. У свакој од три рунде квалификација биће постављено по 6 задатака, и то 3 задатка из тема набројаних за програм квалификација, 2 задатка из програма за окружно такмичење и 1 задатак из програма за државно такмичење. На сваком задатку може да се освоји до 100 поена, што је укупно 600 поена по рунди тј. 1800 поена у све три рунде заједно. За почетнике је довољно да раде најједноставније, почетне задатке и реше неке од њих. Свакоме ко освоји укупно 300 или више поена током комплетних квалификација (у свим рундама заједно), гарантује се пласман на окружно такмичење. Тежи задаци су намењени искуснијим такмичарима, који желе да се опробају на задацима окружног и државног нивоа и упореде са другим такмичарима сличних амбиција.

Izborno takmičenje za EGOI 2021/22 19.08.2022

Takmičenje za izbor tima za Evropsku žensku informatičku olimpijadu (EGOI) će se održati 4. septembra u Računarskoj gimnaziji u Beogradu (Kneza Mihaila 6, VI sprat). Više informacija o ovom takmičenju dostupno je ovde.

Коначни резултати изборног такмичења 08.07.2022

Коначни резултати изборног такмичења

Резултати Српске информатичке олимпијаде 16.05.2022

Додела диплома

Свечана подела медаља и диплома за учеснике математичких и информатичких олимпијада ће се обавити у четвртак, 23.06.2022. са почетком у 14.00ч у свечаној сали Математичке гимназије.

Сајт ДМС

Резултати

Коначни резултати СИО.

На такмичење посвећено избору екипе која ће Србију представљати на међународним такмичењима позивају се сви освајачи прве и сви освајачи друге награде на СИО (ученици који су освојили више од 150 поена). Детаљније информације о припремама за изборно такмичење и самом изборном такмичењу које ће бити одржано крајем јуна месеца биће објављене ускоро.

Програмски кодови свих такмичара.

Сви задаци су доступни и у наредном такмичењу.

Тест примери.

Српска информатичка олимпијада 29.03.2022

Српска информатичка Олимпијада (СИО) ће се одржати у суботу 7. 5. 2022. године, са почетком у 12h у Београду у Рачунарској гимназији. Моле се такмичари да на место такмичења дођу бар пола сата пре почетка, да би имали времена да испробају радно окружење.

Најбоље пласирани ученици на СИО ће бити позвани и на такмичење посвећено избору екипе за међународна такмичења, а датум његовог одржавања биће објављен накнадно.

Иако је најављено да је једини званично подржани језик на СИО C++, на захтев одређеног броја ученика и наставника, Комисија је донела одлуку да ће на овогодишњем СИО бити дозвољено користити C++, Python и C#. Са друге стране, Комисија не може да гарантује да ће решења која нису написана у C++-у бити довољно ефикасна да би остварила максимални број поена на сваком задатку.

Списак дежурних наставника.

Резултати државног такмичења 26.03.2022

Коначни резултати државног такмичења.

Приликом прегледања радова са државног такмичења вршена је провера плагијаризма и неки такмичари су дисквалификовани због преписивања.

Тест-примери коришћени за аутоматско тестирање.

Програмски кодови свих такмичара.

Сви задаци су доступни и у наредним такмичењима.

Државно такмичење 12.03.2022

Државно такмичење биће одржано у суботу 19. 3. 2022. године са почетком у 11 часова на пет локација (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Ваљево). Списак такмичара по локацијама је доступан у наредној табели.

Потребно је да ученици дођу на локацију такмичења бар пола сата пре почетка, да би се улоговали и испробали радно окружење.

На државном такмичењу дозвољено је коришћење искључиво програмских језика C++ и Python. Напомена: због одређеног броја захтева да се ученицима на овом такмичењу омогући и коришћење језика C#, то ће бити допуштено. Молимо наставнике да у наредним такмичарским сезонама обрате пажњу на списак званичних језика на свим нивоима такмичења и да ученике на време упознају са њиме.

Резултати окружног такмичења 26.02.2022

Коначни резултати окружног такмичења.

Расподела награда за град Београд. Расподела награда за остала места је у надлежности одговарајућих регионалних комисија.

У циљу популаризације такмичења, а захваљујући вољи колега информатичара из регионалних центара у Србији да учествују и помогну у организацији такмичења, Државна комисија је донела одлуку да право учећа на Државном такмичењу имају сви ученици који су имали право учешћа и на окружном такмичењу. Државно такмичење ће се одржати истовремено у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Ваљеву, а тачан распоред такмичара биће објављен накнадно.

Тест-примери коришћени за оцењивање.

Програмски кодови свих такмичара.

Билтен са решењима:

Сви задаци су доступни и у наредним такмичењима.

Окружно такмичење 07.02.2022

Пласман на овогодишње окружно такмичење остварили су сви ученици који су на сва три круга квалификација остварили укупно барем 300 поена. Услов за учешће на окружном такмичењу је да је ученику одобрена регистрација, па молимо све наставнике који још нису одобрили регистрације својим ученицима да то што пре ураде. Ученици који су пласман на овогодишње окружно такмичење остварили током прошлогодишњег циклуса такмичења, а не преко овогодишњих квалификација треба што пре да се пријаве мејлом (takprog.os@gmail.com).

На основу одлуке МПНТР, без обзира на продужетак фебруарског распуста, Окружно такмичење ће се одржати 19. 2. 2021. у 10h, како је иницијално и планирано. Ученици треба да се појаве најкасније пола сата пре почетка такмичења. Да би могли да приступе задацима, потребно је да знају своје корисничко име и лозинку на Петљи. Окружно такмичење за све ђаке у Београду ће бити организовано у Рачунарској гимназији. Ученици из Новог Сада и Јужно-бачког округа такмиче се у Гимназији Јован Јовановић Змај. Ажуран списак локација одржавања окружног такмичења. Ученици из округа у којима се не организује окружно такмичење имају право да се такмиче у било ком другом округу.

Такмичари такмичењу приступају коришћењем својих одобрених корисничких налога које су користили и током квалификација. Такмичењу приступају преко адресе https://arena.petlja.org а такмичење ће бити отворено током два сата (од 10:00 до 12:00). Принцип такмичења исти је као и током квалификација. Бодују се само решења послата на Петљу током трајања такмичења. Решења за исти задатак се могу слати више пута, а бодоваће се само оно које је последње послато. Резултат првог задатка ће у свим разредима бити познат ђацима током самог такмичења, док ће резултати осталих задатака бити познати након накнадног тестирања (на тим задацима у секцији "Преглед" ученици могу да виде резултат рада свог програма на тест примерима који су дати у тексту задатка, а који се не рачунају приликом каснијег одређивања броја поена за тај задатак).

Трећа рунда квалификација 2021/22 22.01.2022

Драги ученици,

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у другој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Коначне границе за пролаз на окружно такмичење биће објављене након разматрања евентуалних жалби на прелиминарне резултате (жалбе се могу уложити закључно са недељом 30. јануаром).

Сви задаци са трећег круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да раде и ђаци који нису учествовали у трећем кругу квалификација.

Тест примери

Трећа рунда квалификација 2021/22 21.01.2022

Драги ученици, наставници, родитељи,

Трећа рунда квалификација ће бити одржана у недељу, 23. 01. између 10 и 22 часа, на платформи Арена. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења.

За оне ђаке који се први пут такмиче и за оне ђаке који још нису у потпуности савладали рад са системом за аутоматско оцењивање смо спремили неколико корисних видео-снимака.

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата). С времена на време проверавајте и Обавештења.

Након слања задатка и клика на Преглед (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com.

Желимо вам интересантан и успешан такмичарски дан!

Друга рунда квалификација 2021/22 -- резултати 12.12.2021

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у другој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Сви задаци са другог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у другом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у трећем кругу).

Билтен са решењима:

Тест примери

Друга рунда квалификација 2021/22 10.12.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Друга рунда квалификација ће бити одржана у суботу, 11. 12. између 10 и 22 часа, на платформи Арена. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења. Довољно је да радите само задатке из области које сте у овом тренутку спремали и које мислите да можете да урадите -- тежи задаци су намењени само искуснијим такмичарима. За пласман на окружно такмичење је довољно да током три круга квалификација, од 3·6=18 постављених задатака урадите 3 тј. да од 1800 могућих поена сакупите 300.

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата). С времена на време проверавајте и Обавештења.

Након слања задатка и клика на Преглед (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com.

Желимо вам интересантан и успешан такмичарски дан!

Регистрација учесника 07.12.2021

Проблеми који су привремено настали са регистрацијама ученика и наставника су отклоњени и нови учесници такмичења могу слободно да се региструју. Молимо ученике и наставнике који су раније регистровани да провере статус својих регистрација и своје податке. Ако нешто од података није исправно молимо вас да унесете нову регистрацију са исправним подацима.

Прва рунда квалификација 2021/22 -- додатна настава 03.12.2021

Драги ђаци, онлајн додатна настава на којој ће бити продискутовани задаци и решења са првог круга квалификација биће одржана у среду 8. 12. и у четвртак 9. 12. у 20 часова, преко платформе Zoom (https://us02web.zoom.us/j/81816706942). У среду ће бити продискутована решења лакших задатака у језику Python, док ће у четвртак бити продискутована решења тежих задатака у језику C++.

Билтен са решењима:

Тест примери

Снимци одржаних додатних настава:

Прва рунда квалификација 2021/22 -- резултати 20.11.2021

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Честитамо свим ђацима који су већ у првом кругу квалификација остварили преко 300 поена и тиме стекли услов за учешће на окружном такмичењу, а свим осталима желимо да у наредном периоду још више унапреде своје програмерско знање. У том циљу планирамо да организујемо онлајн додатну наставу за све заинтересоване ученике, на којој ће бити приказана и детаљно објашњена решења свих задатака са првог круга квалификација. Тада ће бити објављен и електронски билтен са свим решењима и објашњењима. О терминима одржавања додатне наставе бићете накнадно обавештени.

Сви задаци са првог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у првом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у наредним круговима).

Прва рунда квалификација 2021/22 18.11.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Прва рунда квалификација ће бити одржана у суботу, 20. 11. између 10 и 22 часа. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења. Довољно је да радите само задатке из области које сте у овом тренутку спремали и које мислите да можете да урадите -- тежи задаци су намењени само искуснијим такмичарима. За пласман на окружно такмичење је довољно да током три круга квалификација, од 3·6=18 постављених задатака урадите 3 тј. да од 1800 могућих поена сакупите 300.

Квалификације су, дакле, пре свега конципиране као припрема ђака за такмичења која следе (окуржно, државно, СИО) и сами резултати које остварите у овом тренутку нису најважнији, већ вам омогућавају да у овој, почетној фази тренажног циклуса проверите своје знање и сналажљивост са системом за аутоматско оцењивање и упоредите се са осталим ђацима који почињу процес припрема за овогодишњу сезону такмичења из програмирања. Задаци са сваког круга квалификација ће бити доступни и по завршетку тог круга, тако да можете (незванично) да их решавате и касније, када пређете и напредније области такмичарског програма и додатно унапредите своја знања.

Такмичењу приступате преко сајта https://arena.petlja.org, у суботу после 10h. Потребно је да будете регистровани (што се ради преко овог сајта, у секцији Регистрације) и то пре почетка квалификација. Ако се нисте на време регистровали и даље ћете моћи да учествујете на квалификацијама, тако што се региструјете током самих квалификација и о томе обавестите комисију преко мејла takprog.os@gmail.com. Имајте у виду да између тренутка регистрације и права приступа задацима може проћи неко време (и до неколико сати), па је пожељно да се региструјете што пре. За учешће на квалификацијама НИЈЕ потребно да вашу регистрацију потврди предметни наставник (то је потребно за учешће на окуржном такмичењу).

У свакој рунди на располагању имате 12 сати (од 10 до 22 часа) и задацима можете приступити када год вам то највише одговара (није неопходно да то буде тачно у 10 часова, ујутро).

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата).

Након слања задатка и клика на Преглед (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com. За такмичаре који се нису до сада такмичили организоваћемо онлајн додатну наставу у петак 19. 11, од 20 часова и 15 минута на коме ћемо укратко приказати систем за такмичење. Приступ ће бити преко платформе Zoom https://us02web.zoom.us/j/82347040533?pwd=VEI0MFVSSUd0YkZMYTJkT0lNaUxwZz09.

Желимо вам да нову такмичарску сезону започнете на пријатан и успешан начин, као и да наставите да унапређујете своја програмерска знања и вештине.

Програм такмичења 08.11.2021

Програм такмичења из информатике за основне школе (2021/22)

Напомене:

  • Ознака (+) значи да је тема обавезна, а ознака (≤1) да се тема појављује у највише једном задатку на датом нивоу такмичења; У једном задатку може бити заступљено више тема.

  • Теме по нивоима су за пети и шести разред исте, али ученици шестог разреда могу (а не морају) из исте теме да добију нешто тежи задатак. Исто важи за седми и осми разред.

Теме по разредима и нивоима

Пети и шести разред

квалификације: једноставан улаз и излаз, целобројна и реална аритметика (+), позициони запис бројева са датим бројем цифара и мешовите јединице мере, рад са текстуалним подацима (нискама), једноставни програми разгранате структуре (+), основни алгоритми над малим серијама бројева, основни итеративни алгоритми I (≤1);

окружно такмичење: све претходне теме, плус основни итеративни алгоритми I (+), сложен улаз (+), форматиран излаз, вишеструко и угнежђено гранање, примена гранања у геометрији праве (≤1), основни итеративни алгоритми II (≤1), алгоритми са угнежђеним петљама (≤1), позициони запис са непознатим бројем цифара (≤1), основна употреба низова (≤1);

државно такмичење: све теме за окружни ниво, плус основна употреба низова (+), примена гранања у геометрији равни, елементи теорије бројева I, анализа подсерија, трансформисање и генерисање низова, матрице (≤1), елементи ефикасности алгоритама I (+), репрезентација основних типова (≤1), рекурзија I (≤1);

Седми и осми разред

квалификације: све теме за квалификације и окружно такмичење за 5. и 6. разред, плус алгоритми са угнежђеним петљама (≤1), примена гранања у геометрији равни;

окружно такмичење: све теме за квалификације, плус елементи теорије бројева I, анализа подсерија, трансформисање и генерисање низова, матрице (≤1), елементи ефикасности алгоритама I (+), репрезентација основних типова (≤1);

државно такмичење: све теме за окружни ниво, плус рекурзија I, рекурзија II (≤1), елементи теорије бројева II (≤1), елементи ефикасности алгоритама II (≤1);

по новом (2022/23):

  • елементи ефикасности алг. II (сада 3) на државном само за осми р.
  • рекурзија II иде тек на СИО,

Сви разреди

Српска информатичка олимпијада: све претходно набројане теме, плус графови;

Изборно такмичење: све теме заступљене на међународним јуниорским такмичењима из програмирања, на којима учествује екипа Србије.

Детаљнији опис тема из програма такмичења

-- За неке теме су као илустрација наведени карактеристични задаци које та тема обухвата, али се тема не ограничава на набројане примере. Уместо примерима задатака, тема је у неким случајевима описана и очекиваним знањем и способностима.

-- Под малом серијом бројева се подразумева серија која садржи фиксиран и у тексту задат број елемената (обично три до пет елемената).

-- Реч низ се овде користи као опште име за линеарну (једнодимензионалну) изменљиву колекцију података. У различитим језицима такав тип података има различита имена, а у неким језицима постоји и више таквих типова (низ, вектор, листа и сл.) Слично томе, реч матрица се овде користи као опште име за дводимензионални низ.

  • Једноставан улаз и излаз
    • Учитавање сваког податка (броја, ниске, карактера) задатог у посебном реду
    • Исписивање без задавања изгледа податка (формата исписивања)
  • Целобројна и реална аритметика
    • Формирање аритметичког израза на основу текста математичког проблема из области обрађених у оквиру редовног школског градива математике
    • Запис аритметичког израза у програму
    • Апсолутна вредност броја и примене
    • Целобројни количник и остатак при дељењу целих бројева и примене
    • Заокруживање реалног броја на већи, мањи или најближи цео број
  • Позициони запис бројева са датим бројем цифара и мешовите јединице мере
    • Формирање природног броја од датих цифара или група цифара
    • Издвајање цифара природног броја са унапред познатим бројем цифара
    • Превођење јединица за мерење дужине, масе, запремине (нпр. 2354мл = 2л 3дл 5цл 4мл)
    • Превођење времена задатог у сатима, минутима и секундама у секунде и обратно. Поређење, сабирање и одузимање времена датих у сатима, минутима и секундама.
    • Превођење углова задатих у степенима, минутима и секундама у секунде и обратно. Поређење, сабирање и одузимање углова датих у степенима, минутима и секундама.
  • Рад са текстуалним подацима (нискама)
    • Проналажење подниске (секвенце) у ниски, замена једне подниске другом; овде се типично користе библиотечке функције
    • Налажење датог знака у ниски, растављање ниске на два дела – до и од датог знака (на пример, издвајање имена и презимена)
    • Растављање ниске на више делова раздвојених датим знаком или знаковима (на пример, читање времена задатог у формату hh:mm:ss)
    • Издвајање карактера или задатих сегмената ниске, обртање делова ниске
    • Спајање мале серије ниски у већу ниску, са или без уметања посебних знакова на спојевима

По новом,

  • и конверзија ASCII карактера у број (код) и обрнуто

  • "Спајање мале серије" постаје "Спајање серије"

  • Једноставни програми разгранате структуре

    • Условно извршавање делова програма
    • Релацијски оператори над целим бројевима
    • Испитивање дељивости
    • Логички оператори и изрази (на пример, испитивање да ли је година преступна)
    • Променљиве које садрже логичке вредности
  • По новом у гранање 1 спада и

    • Гранање на основу припадности надовезаним бројевним интервалима (на пример, одређивање агрегатног стања воде на основу дате температуре)
    • Гранање на основу дискретног скупа вредности (на пример, одређивање броја дана на основу редног броја месеца)
    • Лексикографско поређење две торке (нпр. поређење два датума)
  • Основни алгоритми над малим серијама бројева

    • Одређивање најмањег и највећег елемента мале серије бројева, као и његовог редног броја
    • Филтрирање мале серије бројева (на пример, одређивање на колико од 4 писмена задатка је ученик добио оцену 5)
    • Уређивање (сортирање) мале серије бројева и примене ради поједностављивања решења задатка (на пример: формирати најмањи троцифрен број од 4 дате цифре; проверити да ли се од неке 3 од 4 дате дужи може формирати једнакокраки троугао)
  • Основни итеративни алгоритми I (са неугнежђеним петљама без гранања)

    • Генерисање правилне серије бројева (на пример: аритметичке или геометријске прогресије; равномерно размакнутих тачака неког реалног интервала, ...)
    • Израчунавање броја елемената, збира, производа серије бројева. Израчунавање просека (аритметичке средине).
    • Одређивање минимума или максимума серије бројева
    • Пресликавање серије бројева (на пример, табелирање функције)
  • Сложен улаз

    • учитавање унапред познатог броја података (бројева, ниски), задатих у једном реду
    • учитавање података из више редова, где се прво учитава број редова и где сваки ред садржи један податак
    • учитавање више података из једног реда, где се претходно учитава број података
    • учитавање података из више редова, где се прво учитава број редова и где сваки ред садржи унапред познат број података
  • Форматиран излаз

    • Исписивање реалних бројева са задатим бројем децимала
    • Исписивање података у пољу дате ширине, са потребним бројем водећих нула или других карактера. На пример исписивање датума у формату 01.09.2100. или времена у формату 23:05:00 и слично.
  • Вишеструко и угнежђено гранање

    • Гранање на основу припадности надовезаним бројевним интервалима (на пример, одређивање агрегатног стања воде на основу дате температуре)
    • Гранање на основу дискретног скупа вредности (на пример, одређивање броја дана на основу редног броја месеца)
    • Хијерархија услова (на пример, одређивање квадранта којем припада тачка задата својим целобројним координатама)
    • Лексикографско поређење две торке (нпр. поређење два датума)

Савет: код задатака разгранате структуре, тежити да се решење реализује кроз анализу што мањег броја случајева. Број случајева које треба анализирати може да се смањи применом одређивања минимума и максимума два броја (на пример: одређивање пресека два временска интервала; одређивање површине уније два правоугаоника паралелних осама), применом апсолутне вредности (симетрија) итд.

  • Примена гранања у геометрији праве (по новом део гранања 2)
    • Проблеми у којима је потребно одредити односе тачака и дужи на правој или на временској оси (на пример: да ли тачка припада дужи; растојање тачке и дужи на правој; пресек две дужи; минималан интервал који садржи две дужи; редослед тачака, тј. која од три тачке је између остале две)
  • Основни итеративни алгоритми II (неугнежђене петље са гранањем)
    • Тражење првог или последњег елемента који испуњава услов
    • Филтрирање серије бројева (одређивање елемената који задовољавају дати услов)
    • Провера да ли бар један елемент серије испуњава услов и да ли сви елементи испуњавају услов
    • Однос суседних елемената серије (на пример, провера да ли је серија уређена)
    • Комбиновање основних итеративних алгоритама (на пример, одредити збир квадрата свих негативних међу учитаним бројевима)
  • Алгоритми са угнежђеним петљама
    • Генерисање комбинација и варијација k-торки од n бројева (k дато у тексту, n се учитава)
    • Набрајање подниски дате ниске у различитим редоследима (на пример, сви префикси ниске или све подниске у растућем редоследу дужине)
    • Табеларни прикази (на пример, исписати таблицу множења, исписати Паскалов троугао као троугаону табелу)
    • Цртање троуглова, ромбова и сличних облика помоћу звездица, цртица и других ASCII карактера
    • Обрада више задатих серија елемената (на пример, ако се за сваког ученика учитавају оцене, који ученик има највећу просечну оцену)
  • Позициони запис броја са непознатим бројем цифара
    • Одређивање цифара датог броја (здесна налево)
    • Формирање броја на основу цифара слева надесно (на пример, Хорнеровом шемом)
    • Формирање броја на основу цифара здесна налево
    • Обрада серије цифара броја основним итеративним алгоритмима (на пример, одредити збир кубова непарних цифара датог броја)
  • Основна употреба низова
    • Низови фиксне дужине. Низови (библиотечке колекције) који се могу допуњавати
    • Секвенцијално приступање елементима низа унапред или уназад
    • Вишеструка примена основних итеративних алгоритама на елементе низа (израчунавање збира, производа, минимума, максимума, линеарна претрага итд.), са или без коришћења библиотечких функција, по сопственом избору
    • Пресликавање и филтрирање елемената низа, са или без коришћења библиотечких функција по сопственом избору
  • Примена гранања у геометрији равни (по новом део гранања 2)
    • Проблеми у којима је потребно одредити односе тачака и правоугаоника којима су ивице паралелне осама координатног система у равни (на пример: да ли је тачка у правоугаонику; пресек два правоугаоника; најмањи правоугаоник који садржи дате тачке; одређивање тзв. „такси“ тј. Менхетн растојања између тачака у равни, дефинисаног са d=abs(x1-x2)+abs(y1-y2)).
  • Елементи теорије бројева I
    • Број и збир делилаца природног броја
    • Утврђивање да ли је број прост, налажење простих бројева
    • Растављање броја на просте чиниоце и примене (на пример, налажење најмањег природног броја, којим треба помножити дати број да се добије потпун квадрат или куб)
    • Напомена: очекивана сложеност алгоритама из претходне три ставке је корен из ен.
    • Израчунавање НЗД и НЗС два или више бројева помоћу Еуклидовог алгоритма и примене (на пример, скраћивање разломака)
  • Анализа подсерија
    • Разлагање улазне серије на подсерије: подсерије фиксне дужине (на пример, седмице у једној години), подсерије одређене неким сепаратором унутар оригиналне серије (на пример, подсерије бројева раздвојене нулама), подсерије елемената од краја претходне до испуњења услова (на пример, пуњење једнаких врећа редом, предметима датих величина), подсерије одређене односом сваког елемента у односу на претходни (на пример, растуће подсерије)
    • Рачунање и комбиновање статистика на подсеријама (на пример, просечна температура у свакој седмици током једне године, најдужа серија узастопних победа кошаркаког тима)
  • Трансформисање и генерисање низова
    • Премештање елемената у оквиру низа (на пример, циклично померање за одређени број места у једном или другом смеру, обртање делова низа, ...)
    • Формирање новог низа на основу постојећег, или постојећих низова или њихових делова. Резултујући низ не мора бити исте дужине као полазни.
    • Представљање великих целих бројева помоћу низова и имплементација рачунских операција сабирања, одузимања и множења великих бројева представљених низом цифара.
  • Матрице
    • Учитавање (врсту по врсту или колону по колону) и исписивање матрица
    • Секвенцијално приступање елементима матрице у различитим редоследима (по врстама одозго или одоздо, а у оквиру сваке врсте слева или здесна, или по колонама слева/здесна, а у колони одозго/одоздо, по дијагоналама у разним смеровима)
    • Израчунавање статистика (збир, производ, минимум, максимум) над матрицом, линеарно претраживање матрице, пресликавање (у матрицу), филтрирање (у низ).
    • Израчунавање статистика над врстама, колонама и дијагоналама матрице, комбинације (нпр. најмањи од максимума по врстама и сл.)
    • Приступање елементима правоугаоних и троугаоних делова матрице
    • Премештање правоугаоних делова у оквиру матрице
    • Провера да ли матрица или њени правоугаони или троугаони делови испуњавају дати услов (на пример, да ли је квадратна матрица горње-троугаона тј. да ли су сви елементи испод главне дијагонале нуле, да ли је квадратна матрица симетрична, да ли логичка матрица представља рефлексивну релацију)
    • Формирање нове матрице на основу постојеће, или постојећих матрица, по датом правилу (на пример, дате су релације отац, мајка помоћу логичких или бинарних матрица, израчунати матрицу која представља релацију бака; у бинарној матрици А је дат распоред мина, а израчунава се матрица B, тако да је b[i][j] број мина на пољима суседним пољу a[i][j])
  • Елементи ефикасности алгоритама I (сада 2)
    • Такмичар треба да уме да оцени временску сложеност алгоритма који примењује (видети мали увод у ефикасност на порталу petlja.org).
    • Проблеми који се могу ефикасније решити (у односу на наивно решење) применом једне или више наредних техника (видети одговарајућа поглавља у другом делу збирке на порталу petlja.org).
    • примена математичких формула (типично константно време уместо линеарног, на пример: збир првих n чланова аритметичког низа; број елемената неког интервала дељивих датим бројем итд.)
    • инкрементално рачунање (типично линеарно уместо квадратног времена, на пример: израчунавање свих префиксних сума; израчунавање свих факторијела бројева од 1 до n)
    • употреба префиксних и суфиксних сума (типично линеарно уместо квадратног времена, на пример: суме разних сегмената целобројног низа; број простих бројева у разним целобројним интервалима)
    • техника два показивача (типично линеарно уместо квадратног времена, на пример: број секвенци у серији позитивних бројева које имају дати збир; проналажење парова елемената сортираног низа, таквих да је збир (или разлика) елемената пара једнака датом броју)
    • (издвојено у ново ЕЕА1) ефикасно сортирање низа у односу на подразумевано поређење елемената у циљу добијања ефикаснијег алгоритма (типично ен-лог-ен уместо квадратног времена, на пример: пребројавање различитих међу учитаним елементима; одређивање пресека два низа итд.). Напомена: ово сортирање се може извести једноставним позивом библиотечке функције за сортирање.
    • (издвојено у ново ЕЕА1) бинарна претрага сортираног низа у односу на подразумевано поређење елемената (типично лог-ен уместо линеарног, на пример: број елемената сортираног низа већих од дате вредности; број појављивања елемента у сортираном низу)
    • Употреба структура/торки, речника/мапа и скупова ради добијања ефикаснијег алгоритма, на пример налажење парова датог збира у низу целих бројева.
    • комбинације претходних техника (на пример: број појављивања елемента у несортираном низу; тројке елемената низа које имају дати збир)
  • Репрезентација основних типова
    • Избор одговарајућег типа целобројних података (разумевање проблема прекорачења и познавање опсега и количине заузете меморије за различите целобројне типове, способност да се оцени просторна сложеност алгоритма)
    • Конверзија ASCII карактера у број (код) и обрнуто (пребачено у Рад са текстуалним подацима (нискама))
  • Рекурзија I
    • Употреба рекурзивних функција без петљи у решавању задатака са малим улазним подацима (због експоненцијалне временске сложености), на пример: формирање бинарних или тернарних n-торки, тј. n-торки од два или три различита елемента, које испуњавају неки услов (као што су све тернарне n-торке у којима нема суседних једнаких елемената); рекурзивни цртежи помоћу ASCII карактера; модификације проблема Ханојских кула
    • додато Алгоритми из области комбинаторике – генерисање пермутација, комбинација и варијација са или без понављања (свих или оних које задовољавају дати услов).

Савет: препоручљиво је вежбање рекурзије и на задацима који се могу једноставно решити и помоћу петље (на пример збир цифара броја, парност броја цифара и сл.), мада такви задаци нису уврштени у тему „Рекурзија I“.

  • Рекурзија II
    • (премештено у рек 1) Алгоритми из области комбинаторике – генерисање пермутација, комбинација и варијација са или без понављања (свих или оних које задовољавају дати услов).
    • Техника рекурзивне претраге по дубини и претраге са враћањем (backtracking), на пример раздвајање низа реалних бројева на две групе са што приближнијим збировима.
    • Техника „подели па владај“, на пример, збир k највећих елемената датог низа.
  • Елементи теорије бројева II
    • Ератостеново сито
    • Проширени Еуклидов алгоритам за решавање линеарних Диофантових једначина
  • Елементи ефикасности алгоритама II
    • Техника динамичког програмирања, на пример у датом низу целих бројева одредити број сегмената са парним збиром.
    • Техника мемоизације рекурзивних функција. Нпр. израчунавање f(n), ако је f(1)=1, f(2k)=f(k), f(2k+1)=f(k+1)+f(k)
    • Бинарна претрага по решењу, на пример одређивање највећег квадрата који се може уписати у низ (слепљених) стубаца ширине 1 и задатих висина.
    • Ефикасно сортирање по задатом критеријуму, могуће сложених података, као што су торке, структуре, редови матрице и слични (типично ен-лог-ен уместо квадратног времена, на пример, сортирање тачака равни по растојању од координатног почетка). Напомена: у савременим програмским језицима (C++, Python, C# …) овакво сортирање се може извести позивом библиотечке функције за сортирање уз употребу додатних параметара.
    • Сортирање пребројавањем (counting sort) и разврставањем (radix sort)
  • Графови
    • Представљање графа у програму, формирање графа, алгоритми за најкраћа растојања између чворова у графу (Dijkstra, Floyd–Warshall), за најмање разапето дрво (Kruskal, Prim). Не очекују се оптимална решења, довољна су решења квадратне сложености (без употребе union-find алгоритма за Краскалов алгоритам, без редова са приоритетом за Дајкстрин и Примов алгоритам).
    • Претрага у ширину (нпр. најкраћи излаз из лавиринта датог матрицом, бојење просторија у „лавиринту“)
    • Тополошко сортирање графа.

Списак математичких појмова и формула чије познавање се очекује на одговарајућем нивоу такмичења - видети списак тема по нивоима такмичења

  • Појам аритметичке и геометријске прогресије, формуле за следећи члан, за n-ти члан
  • Формуле за координате тачке, добијене симетријом дате тачке у односу на неку од координатних оса или координатни почетак у равни; за координате средишта дужи; за координате тачке, добијене транслацијом дате тачке за дати вектор у равни
  • Питагорина теорема, формула за еуклидско растојање тачака датих координатама

Почетак циклуса 2021/22 08.11.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Ове године, Друштво математичара Србије је увело извесне промене у организацији такмичења из информатике, нарочито за основне школе. Промене се (између осталог) тичу састава комисије, правилника и програма такмичења.

Такмичење за ученике основних школа ове школске године почиње квалификацијама, које се одржавају у три рунде, и то:

  • Прва рунда квалификација: субота, 20. 11. 2021.
  • Друга рунда квалификација: субота, 11. 12. 2021.
  • Трећа рунда квалификација: недеља, 23. 1. 2022.

Квалификације се одржавају онлајн, на платформи Петља. Током сваке рунде, решења задатака ће моћи да се шаљу током 12 сати, од 10:00 до 22:00 наведеног дана.

Пријављивање

Пријављивање за овогодишњи циклус такмичења је отворено.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) треба најпре да се пријаве (региструју). Неопходно је да се пријаве и наставници који ће потврђивати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега да искористите, а ако немате налог, треба да га направите (за децу млађу од 15 година, налоге праве родитељи). Са активним Петља налогом можете да се улогујете и на сајт Такпрог, а потом можете да се пријавите за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење можеш да се региструјеш тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, да одабереш регистрацију за разред у који тренутно идеш. Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ко користи латиницу, треба да обрати пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж. Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности, попуњену и потписану од стране родитеља или старатеља.

Након регистрације, твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри/потврди пријаву (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). На квалификацијама можеш равноправно да учествујеш и са нерешеним статусом, али твој захтев мора да буде одобрен до краја квалификација. Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након сваке рунде квалификација.

Наставници

Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа (уколико упутство не добијете пре почетка квалификација, молимо вас да нам се обратите на имејл takprog.os@gmail.com). Након што Вашу регистрацију као наставника одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете да се региструјете као наставник у више школа). Ученике који су млађи од 15 година одобравате само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља. Молимо Вас да будете ажурни у одобравању својих ученика.

О квалификацијама

Овогодишње квалификације, као и цео циклус такмичења, биће у складу са новим програмом такмичења, који је доступан и из менија са леве стране. У свакој од три рунде квалификација биће постављено по 6 задатака, и то 3 задатка из тема набројаних за програм квалификација, 2 задатка из програма за окружно такмичење и 1 задатак из програма за државно такмичење. На сваком задатку може да се освоји до 100 поена, што је укупно 600 поена по рунди тј. 1800 поена у све три рунде заједно. За почетнике је довољно да раде најједноставније, почетне задатке и реше неке од њих. Свакоме ко освоји укупно 300 или више поена током комплетних квалификација (у свим рундама заједно), гарантује се пласман на окружно такмичење. Тежи задаци су намењени искуснијим такмичарима, који желе да се опробају на задацима окружног и државног нивоа и упореде са другим такмичарима сличних амбиција.

СИО такмичење 26.06.2021

СИО такмичење

Српска информатичка олимпијада - задаци и решења

https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/SIO2021ZadaciResenja.pdf

Тест примери

https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/SIOTestPrimeri.zip

Ранг листа
https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/SIORezultati2021.ods

Почетак Окружног такмичења 23.05.2021

Окружно такмичење почиње данас у 12:00 и трајаће 2 сата.


Упутство за школе и дежурне наставнике

Потребно је да евидентирате такмичаре који су присутни на такмичењу. Биће рангирани само ученици за које школе гарантују да су задатке радили под контролом и у присуству дежурних наставника. Приликом уписивања такмичара у евиденцију, неопходно је навести тачно корисничко име такмичара, име и презиме.

Након завршеног такмичења пошаљите са званичне е-адресе школе Записник о одржаном такмичењу на адресу takprog.os@gmail.com строго поштујући следећи формат: Наслов поруке: "Евиденција такмичара". Прва линија поруке: Шифра која вам је дата у допису послатом школама пре почетка овогодишњег циклуса такмичења. Друга линија поруке: Место у коме организујете такмичење. Трећа линија поруке: Назив институције/школе у којој организујете такмичење.

Немојте писати никакве додатне ствари у ове три линије, попут речи "шифра", "место", "школа", поздравне поруке или слично. Уколико имате неки коментар можете га навести испод ових података.

Као једини прилог у овом мејлу треба да буде текстуални фајл под именом  evidencija.txt који има тачно онолико линија колико имате евидентираних такмичара.

Свака линија тог фајла одговара једном такмичару и у њој наводите три зарезом раздвојена податка, а то су, редом: корисничко име такмичара име такмичара *презиме такмичара

Пример :

pera, Petar, Petrović

anika, Ana, Karenjina

Почетак Окружног такмичења 23.05.2021

Окружно такмичење почиње данас у 12:00 и трајаће 2 сата.


Упутство за школе и дежурне наставнике

Потребно је да евидентирате такмичаре који су присутни на такмичењу. Биће рангирани само ученици за које школе гарантују да су задатке радили под контролом и у присуству дежурних наставника. Приликом уписивања такмичара у евиденцију, неопходно је навести тачно корисничко име такмичара, име и презиме.

Након завршеног такмичења пошаљите са званичне е-адресе школе Записник о одржаном такмичењу на адресу takprog.os@gmail.com строго поштујући следећи формат: Наслов поруке: "Евиденција такмичара". Прва линија поруке: Шифра која вам је дата у допису послатом школама пре почетка овогодишњег циклуса такмичења. Друга линија поруке: Место у коме организујете такмичење. Трећа линија поруке: Назив институције/школе у којој организујете такмичење.

Немојте писати никакве додатне ствари у ове три линије, попут речи "шифра", "место", "школа", поздравне поруке или слично. Уколико имате неки коментар можете га навести испод ових података.

Као једини прилог у овом мејлу треба да буде текстуални фајл под именом  evidencija.txt који има тачно онолико линија колико имате евидентираних такмичара. Свака линија тог фајла одговара једном такмичару и у њој наводите три зарезом раздвојена податка, а то су, редом: корисничко име такмичара име такмичара *презиме такмичара

Пример :

pera, Petar, Petrović

anika, Ana, Karenjina

Најава Квалификација 20.02.2021

Пријаве ученика и наставника за школску 2020/2021 годину 

Отворене су пријаве за овогодишњи циклус такмичења из рачунарства ученика основних школа.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) се морају пријавити. Неопходно је да се пријаве и наставници који ће одобравати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега искористити, а ако немате налог, морате га направити (за децу млађу од 15 година, налоге морају правити родитељи). Са активним Петља налогом можете се улоговати и на сајт Такпрог (https://takprog.petlja.org/osnovnaskola), а потом се можете пријавити за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење се можеш регистровати тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, одабрати регистрацију за разред у који тренутно идеш. Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ако се користи латиница, треба обратити пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж.

Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности коју ће твој родитељ или старатељ попунити и потписати (https://takprog.petlja.org/resources/site/osnovnaskola/Izjava_ZastitaPodataka.pdf).

Твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри захтев (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након квалификација.

Наставници

Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа (уколико упутство не добијете пре почетка квалификација, молимо вас да нам се обратите на емаил takprog.os@gmail.com). Након што Вашу регистрацију одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете се регистровати као наставник у више школа).

Ученике који су млађи од 15 година смете одобрити само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља.

Ревијално такмичење за наставнике ће се одржати 28.02.2021. од 16ч до 21ч на сајту https://arena.petlja.org

Охрабрујемо наставнике да учествују на ревијалном такмичењу како би помогли својим ученицима пред такмичарску сезону, јер ћемо Вам представити предности коришћења система за аутоматску евалуацију.

Најава квалификација 

Квалификације ће бити одржане онлајн, на сајту https://arena.petlja.org, у две рунде:

  • прва рунда: 5. 3. 2021.
  • друга рунда: 7. 3. 2021.

У свакој рунди ученици ће моћи да раде задатке између 16ч и 21ч (у периоду дана који им највише одговара).

Ученици задатке треба да раде самостално, од своје куће. Дозвољено је коришћење онлајн материјала, али не и сарадња са другим лицима. Током квалификационих рунди, задаци се могу решавати у било ком језику који је подржан на Петљи (Ц++, Пајтон, Ц#, Ц, Јава, Паскал).

Такмичари који улажу напор да уђу у састав јуниорске репрезентације, морају да буду свесни да је на свим међународним програмерским такмичењима и турнирима пријављеним за јуниорску категорију у 2021. години предвиђено коришћење програмског језика C++ и развојног алата Code::Blocks. На пријављеним међународним програмерским такмичењима задаци се решавају у форми конзолних апликација.

Ученици могу послати више решења истог задатка, при чему ће се званично бодовати само последње послато решење за сваки задатак. Након слања, ученик ће моћи да види резултат аутоматског тестирања на истим тест-примерима који су објављени уз формулацију задатка. Коначан број поена за сваку рунду квалификација одредиће се након њеног завршетка, аутоматским тестирањем на већем броју тест примера. Правила бодовања сваког задатка биће објављена уз формулацију задатка. Коначан резултат ученика на квалификацијама једнак је максималном броју поена освојених на свим рундама. Ако ученик учествује на тачно једној рунди, коначан резултат ученика на квалификацијама једнак је броју поена на тој рунди.

Молбе за директан пролаз на Државно односно СИО такмичења могу се до 20.03.2021. предати Државној комисији на основу резултата на јСИО 2020, ЕЈОИ 2020, Државном такмичењу за средњошколце (2021).

Državno takmičenje za 2019/2020. 10.08.2020

Dragi đaci, poštovani nastavnici,

na osnovu odobrenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u cilju izbora ekipe za EJOI, u ponedeljak 17. 8. od 10h do 12:30 časova, na platformi https://arena.petlja.org biće održano onlajn Državno takmičenje iz informatike za učenike OŠ.

S obzirom na to da zbog vanrednog stanja okružna takmičenja nisu održana, pravo učešća na onlajn Državnom takmičenju imaju svi učenici koji su obezbedili plasman na okružno takmičenje (na osnovu postignutog rezultata na opštinskom takmičenju ili na kvalifikacijama).

Svi učenici su pre okružnog takmičenja registrovani preko portala https://takprog.petlja.org/osnovnaskola i njihove registracije za školsku 2019/20 su odobrili registrovani mentori.

S obzirom na onlajn format, na Državnom takmičenju neće biti dodeljivane nagrade, a najbolji takmičari će biti pozvani na Srpsku informatičku olimpijadu koja će se održati u klasičnom formatu (u Comtrade obrazovnom centru u Beogradu), 23. 8. 2020 u 12h.

Rezultati revijalnog takmičenja 22.04.2020

Dragi takmičari,

rezultati revijalnog takmičenja nalaze se ovde. Надамо се да сте се забавили током решавања задатака и да сте нешто ново научили. Задатке са такмичења и наша решења додали смо у билтен.

  • rešenja u jeziku C++

  • rešenja u jeziku Python

Test-primere korišćenje za bodovanje možete preuzeti odavde.

Ako se ulogujete u Arenu, моћи ћете да видите резултате аутоматског тестирања на свим тест-примерима. Ovde možete isprobati i nova rešenja.

Početak revijalnog takmičenja! 21.04.2020

Dragi đaci, revijalno takmičenje je počelo. Zadacima možete da pristupite putem sajta https://arena.petlja.org. Logujete se sa svojim korisničkim nalogom (onim sa kojim ste se prijavili za takmičenje). Princip takmičenja je potpuno isti kakav je bio na kvalifikacijama. Evo nekoliko korisnih saveta.

  • U delu "Aktivna takmičenja" pronađi ono namenjeno tvom razredu.

  • Zadatak prvo reši na svom računaru, u okruženju koje inače koristiš. Kada misliš da je rešenje tačno, potrebno je da ga pošalješ u sistem.

  • Tokom kvalifikacija možeš slati svoja rešenja na automatsko testiranje. Rešenja će se testirati samo na primerima datim u opisu zadatka. Ako na nekom od njih tvoje rešenje daje pogrešan rezultat, rešenje sigurno nije tačno i pokušaj da ga ispraviš. Ako na svim tim test-primerima tvoje rešenje daje korektan rezultat, ono može, ali ne mora biti tačno. Da li je tačno, saznaćeš za nekoliko dana, kada budu objavljeni rezultati dobijeni testiranjem na širem skupu test-primera.

  • Od svih tvojih rešenja poslatih za neki zadatak, bodovaće se samo ono poslednje poslato.

Ako imaš nekih problema sa pristupom zadacima, piši slobodno na takprog.os@gmail.com. Srećno!

Revijalno takmičenje 14.04.2020

Dragi učenici, Poštovane koleginice i kolege,

Poznato je da su, zbog nastale situacije izazvane Korona virusom, sva takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije otkazana, Društvo matematičara Srbije je prateći aktivnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o edukaciji učenika u novim uslovima, pokrenulo akciju „Matematikom i informatikom protiv Korona virusa“.

Jedna od aktivnosti u navedenoj akciji je i online REVIJALNO TAKMIČENJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA IZ PROGRAMIRANJA, koje će se sprovesti u saradnji sa Fondacijom Petlja. Takmičenje je namenjeno obdarenim učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole, što znači da na takmičenju mogu da učestvuju svi zainteresovani učenici. Takmičenje će se održati korišćenjem takmičarske platforme petlja.org, po istom principu po kom su se održale ovogodišnje tri runde kvalifikacija. Učenici se za takmičenje mogu prijaviti preko sajta https://takprog.petlja.org/osnovnaskola (učenici koji su učestvovali na ovogodišnjim kvalifikacijama su već registrovani i ne moraju se ponovno prijavljivati).

Takmičenje će početi u utorak 21.04.2020. godine u 17:00 časova. Učenici će rešavati pet zadataka tokom 2 i po sata, do 19:30. Zadaci za revijalno takmičenje biće bazirani na programu takmičenja i za svaki razred će obuhvaćeni zadaci različite težine (od opštinskih takmičenja, pa do SIO). Ukoliko imate pitanja, javite se na elektronsku adresu: takprog.os@gmail.com. Molimo učenike i nastavnike da ovu informaciju šire dalje svojim drugaricama, drugovima, učenicima i kolegama.

Najava revijalnog takmičenja

Opštinsko takmičenje 22.02.2020

Dragi đaci, poštovani roditelji i nastavnici. Danas se održava opštinsko takmičenje iz informatike. Zadaci su poslati elektronskom poštom na adrese škola domaćina. Opštinske komisije pitanja u vezi sa organizacijom takmičenja mogu postaviti na adrese takprog.os@gmail.com i takmicenjeinf@gmail.com. Svi učenicima želimo puno sreće!

Državna komisija za takmičenja

Direktan plasman na okružno takmičenje 20.02.2020

Na osnovu odluke Državne komisije, na Okružno takmičenje se pozivaju direktno svi učenici čiji je ukupan zbir poena ostvarenih na sva tri kruga kvalifikacija veći ili jednak 750. Konačni rezultati kvalifikacija objavljeni su ovde.

U cilju bolje pripreme za dalja takmičenja, svi učenici mogu učestvovati na Opštinskom takmičenju ako to žele (čime ne ugrožavaju svoj već ostvaren plasman na Okružno takmičenje). Učenici koji na osnovu ove odluke odluče da preskoče učešće na Opštinskom takmičenju nisu u konkurenciji za nagrade na tom nivou takmičenja.

Opštinsko takmičenje 16.02.2020

Na osnovu uputstva MPNTR doneta je odluka da opštinsko takmičenje iz informatike nema potrebe pomerati zbog suzbijanja epidemije gripa. Opštinsko takmičenje će biti održano u subotu 22.2.2020. godine u 10h, kako je prvobitno planirano. Više informacija o takmičenju se može pronaći na adresi https://dms.rs/informatika-osnovne-skole/.

Svi takmičari koji su prijavljeni za kvalifikacije automatski su prijavljeni za opštinsko takmičenje. Molimo ostale takmičare da se pre takmčinja prijave ovde, ako to u međuvremenu nisu uradili. Molimo nastavnike/mentore da provere i odobre učeničke registracije.

Rešenja zadataka trećeg kruga kvalifikacija 02.02.2020

Dragi đaci, pripremili smo vam rešenja zadataka i sa trećeg kruga kvalifikacija.

  • rešenja u jeziku C++

  • rešenja u jeziku Python

I treći krug kvalifikacija je završen 28.01.2020

Dragi takmičari, roditelji i nastavnici,

Kao što znate, završena je i treća runda kvalifikacija.

U dokumentu Rezultati nalazi se spisak takmičara koji su osvajali poene na kvalifikacijama. Takmičarima čiji nastavnici još nisu potvrdili njihov zahtev za registraciju prikazano je samo korisničko ime.

U Areni možete isprobati svoja rešenja i videti zašto su ona ocenjena tako kako je navedeno u rezultatima (zadaci za sve razrede su dati u okviru jednog takmičenja). Pokušajte da ustanovite šta je greška u svakom rešenju koje nije ispravno radilo na nekom test primeru i da ga ispravite. Informacija o tome kako da se tumače rezultati koje dobijaš od sistema se može pronaći u ovom dokumentu (strane 6, 7, 8). Svi test-primeri korišćeni za bodovanje nalaze se ovde.

Rešenja zadataka drugog kruga kvalifikacija 15.01.2020

Dragi đaci, pripremili smo vam rešenja zadataka i sa drugog kruga kvalifikacija.

  • rešenja u jeziku C++

  • rešenja u jeziku Python

I drugi krug kvalifikacija je završen 14.01.2020

Dragi takmičari, roditelji i nastavnici,

Kao što znate, završena je i druga runda kvalifikacija.

U dokumentu Rezultati nalazi se spisak takmičara koji su do sada osvajali poene na kvalifikacijama. Takmičarima čiji nastavnici još nisu potvrdili njihov zahtev za registraciju prikazano je samo korisničko ime.

U Areni možete isprobati svoja rešenja i videti zašto su ona ocenjena tako kako je navedeno u rezultatima (zadaci za sve razrede su dati u okviru jednog takmičenja). Pokušajte da ustanovite šta je greška u svakom rešenju koje nije ispravno radilo na nekom test primeru i da ga ispravite. Informacija o tome kako da se tumače rezultati koje dobijaš od sistema se može pronaći u ovom dokumentu (strane 6, 7, 8). Svi test-primeri korišćeni za bodovanje nalaze se ovde.

Kao što smo najavili, cilj ovih kvalifikacija je pre svega priprema takmičara za takmičenja koja slede. Stoga nije predviđen formalni proces žalbi na rezultate.

Drugi krug kvalifikacija 2019/2020. 10.01.2020

Dragi đaci,

podsećamo Vas da će se u nedelju 12. 1. 2020. od 10 do 22h održati drugi krug kvalifikacija.

Mnogo toga je u prvom krugu bilo prvi put i za vas i za nas, a svaki početak je težak. U sledeću rundu ulazimo svi bogatiji za jedno iskustvo, pa će sigurno svima biti lakše. Da biste nam omogućili da ubuduće brže odgovaramo na pitanja tokom takmičenja i pružimo vam više podrške, molimo vas da pre svake runde takmičenja pročitate sve vesti na ovoj stranici koje još niste pročitali i naročito da ispratite linkove na uputstva u vestima. Takođe, kada počne takmičenje (runda kvalifikacija), pre nego što postavite pitanje:

  • pažljivo pročitajte zadatke i proučite date primere
  • pregledajte obaveštenja objavljena u samom takmičenju tokom runde (što treba povremeno učiniti i ako nemate pitanja).

Bilo je i mnogo pitanja u kojima očekujete da vam kažemo šta ne valja u vašem programu. Naši odgovori na takva pitanja namerno nisu detaljni. Znamo koliko nalaženje grešaka u programima ponekad može da bude teško i želimo da vam pomognemo da ne odustanete, ali ne želimo da pomaganjem vama oštetimo druge takmičare ili na bilo koji način narušimo regularnost takmičenja. U redu je što postavljate takva pitanja, jer uvek postoji mogućnost da je greška negde kod nas (jednu malu grešku smo ispravili na samom početku runde), ali nakon što proverimo o čemu se radi i potvrdimo da je greška u vašem programu uz kratak opis greške, pokušajte samostalno da ispravite program. Na pitanja koja zadiru u detalje rešenja ne možemo da odgovaramo, pa ste zato dobijali i odgovore "bez komentara". Imajte na umu da je nalaženje i ispravljanje grešaka u programima ipak vaš deo posla.

Neki od vas su ostali bez poena u prvom krugu zbog raznih sitnih tehničkih grešaka. Na primer, niste učitavali podatke sa standardnog ulaza već ste ih navodili u svojim programima (npr. umesto a = int(input()), pisali ste a = 35). Na izlazu ste pored očekivanih podataka pisali i dodatnen informacije (npr. umesto print(a), pisali ste print('trazeni broj je', a). Da ne biste takve greške pravili ponovo, još jednom pročitajte uputstvo

Na kraju, još jednom ponavljamo da su ove kvalifikacije zamišljene kao trenining i da pravo na opštinskim takmičenjima imaju svi učenici, bez obzira na rezultat ostvaren na kvalifikacijama.

Rešenja zadataka prvog kruga kvalifikacija 25.12.2019

Dragi đaci, pripremili smo vam rešenja zadataka sa prvog kruga kvalifikacija.

  • rešenja u jeziku C++

  • rešenja u jeziku Python

Prvi krug kvalifikacija je završen 15.12.2019

Dragi takmičari, roditelji i nastavnici,

Kao što znate, završena je prva runda kvalifikacija. Čestitamo i zahvaljujemo se svima na velikom interesovanju i odzivu, na strpljenju i trudu. Nadamo se, pre svega, da ste rešavajući ove zadatke zabavili da ste naučili nešto novo.

U dokumentu Rezultati nalazi se spisak takmičara koji su osvojili neke poene tokom prvog kruga kvalifikacija. Takmičarima čiji nastavnici još nisu potvrdili njihov zahtev za registraciju prikazano je samo korisničko ime.

U Areni možete isprobati svoja rešenja i videti zašto su ona ocenjena tako kako je navedeno u rezultatima (zadaci za sve razrede su dati u okviru jednog takmičenja). Mnoga rešenja su ocenjena sa 0 poena jer sadrže neke greške (nekada ozbiljne, a nekada veoma, veoma sitne) ili su bila neprilagođena sistemu automatskog ocenjivanja. Pokušajte da ustanovite šta je greška u svakom rešenju koje nije ispravno radilo na nekom test primeru i da ga ispravite. Informacija o tome kako da se tumače rezultati koje dobijaš od sistema se može pronaći u ovom dokumentu (strane 6, 7, 8). Svi test-primeri korišćeni za bodovanje nalaze se ovde.

Kao što smo najavili, cilj ovih kvalifikacija je pre svega priprema takmičara za takmičenja koja slede. Nemojte se obesrabriti ako u prvom krugu niste ostvarili poene ili ste ostvarili broj poena kojim niste zadovoljni. Do takmičenja ima još dosta vremena, organizovaćemo još dva kruga kvalifikacija i ako budete vredno vežbali sigurno imate šansu da na takmičenjima ostvarite dobar rezultat. Pratite ovaj sajt u nekoliko narednih dana, jer ćemo Vam dati upustvo kako da se još bolje pripremite za naredni krug kvalifikacija.

Priprema, pozor, sad! 15.12.2019

Dragi đaci, kvalifikacije su počele. Zadacima možete da pristupite putem sajta https://arena.petlja.org. Logujete se sa svojim korisničkim nalogom (onim sa kojim ste se prijavili za takmičenje). Evo nekoliko korisnih saveta.

  • U delu "Aktivna takmičenja" pronađi ono namenjeno tvom razredu.

  • Zadatak prvo reši na svom računaru, u okruženju koje inače koristiš. Kada misliš da je rešenje tačno, potrebno je da ga pošalješ u sistem.

  • Tokom kvalifikacija možeš slati svoja rešenja na automatsko testiranje. Rešenja će se testirati samo na primerima datim u opisu zadatka. Ako na nekom od njih tvoje rešenje daje pogrešan rezultat, rešenje sigurno nije tačno i pokušaj da ga ispraviš. Ako na svim tim test-primerima tvoje rešenje daje korektan rezultat, ono može, ali ne mora biti tačno. Da li je tačno, saznaćeš za nekoliko dana, kada budu objavljeni rezultati dobijeni testiranjem na širem skupu test-primera.

  • Od svih tvojih rešenja poslatih za neki zadatak, bodovaće se samo ono poslednje poslato.

Ako imaš nekih problema sa pristupom zadacima, piši slobodno na takprog.os@gmail.com. Srećno!

Naknadne registracije

Kvalifikacijama mogu pristupiti i takmičari koji se registruju tokom trajanja kvalifikacija, ali potrebno je da imaju na umu da je potrebno određeno vreme od trenutka registracije do trenutka kada mogu pristupiti zadacima (baza takmičara se osvežava na svaki sat).

Zadaci na mađarskom jeziku

Takmičari koji su zainteresovani da dobiju tekst zadataka na mađarskom jeziku, mogu se obratiti na mejl takprog.os@gmail.com

Uputstvo za korišćenje takmičarskog okruženja 12.12.2019

Kvalifikacije će biti održane na takmičarskoj platformi portala https://petlja.org. Uputstvo za korišćenje platforme može se pročitati ovde. Upotrebu portala možete isprobati i kroz rad na zadacima iz zbirke algoritamskih zadataka. Ako do sada niste koristili ovaj portal, savetujemo vam da ga pre početka kvalifikacija isprobate rešavajući zadatke iz zbirke.

Prijave učenika i nastavnika za školsku 2019/2020. godinu 06.12.2019

Otvorene su prijave za ovogodišnji ciklus takmičenja.

Svi takmičari koji žele da učestvuju u kvalifikacijama (a i u kasnijim takmičenjima) se moraju prijaviti. Neophodno je da se prijave i nastavnici koji će odobravati prijave učenika iz svojih škola. Uputstva za prijavu nastavnicima su poslata na e-adrese škola.

Da biste se prijavili (bilo da ste takmičar ili nastavnik) potrebno je da imate nalog na Petlji i da se na njega ulogujete. Ukoliko već imate aktivan nalog, možete njega iskoristiti, a ako nemate nalog, morate ga napraviti (za decu mlađu od 15 godina, naloge moraju praviti roditelji). Sa aktivnim Petlja nalogom možete se ulogovati i na sajt Takprog, a potom se možete prijaviti za takmičenje odabirom odgovarajuće registracije.

Takmičari

Za takmičenje se možeš registrovati tako što ćeš u sekciji "Registracija učesnika", dostupnoj u meniju sa leve strane, odabrati registraciju za razred u koji trenutno ideš. Ako imaš manje od 15 godina, ovo treba da uradi tvoj roditelj ili staratelj. Potrebno je ispravno popuniti sve lične podatke (ime, prezime, školu, razred u koji ideš itd.). Ako se koristi latinica, treba obratiti pažnju na "kukice" na slovima ć, đ, č, š, ž. Nakon popunjavanja obrasca, treba da odneseš nastavniku saglasnost za obradu podataka o ličnosti koju će tvoj roditelj ili staratelj popuniti i potpisati.

Tvoj zahtev za prijavu ima status "Nerešen", sve dok tvoj nastavnik ne dobije potpisanu saglasnost, proveri podatke i odobri zahtev (tada zahtev prelazi u status "Odobren"). Na kvalifikacijama možeš ravnopravno učestvovati i sa nerešenim zahtevom, ali tvoj zahtev mora biti odobren do kraja kvalifikacija. Podseti svog nastavnika da ti zahtev odobri što pre, da bi tvoji rezultati bili prikazani u zvaničnoj rang listi takmičara nakon svake runde kvalifikacija.

Nastavnici

Molimo Vas da ispratite uputstvo za prijavu koje je poslato na e-adrese škola (ukoliko uputstvo ne dobijete pre početka kvalifikacija, molimo vas da nam se obratite na email takprog.os@gmail.com). Nakon što Vašu registraciju odobri komisija, imaćete mogućnost da na sajtu odobrite prijavu učenika Vaše škole (možete se registrovati kao nastavnik u više škola). Učenike koji su mlađi od 15 godina smete odobriti samo ako ste dobili potpisanu saglasnost njihovih roditelja ili staratelja. Molimo Vas da budete ažurni u odobravanju svojih učenika.

Najava kvalifikacija 05.12.2019

Kvalifikacije će biti održane onlajn, na sajtu https://arena.petlja.org, u tri runde:

  • prva runda: nedelja, 15. 12. 2019.
  • druga runda: nedelja, 12. 1. 2020.
  • treća runda: nedelja, 26. 1. 2020.

U svakoj rundi učenici će moći da rade zadatke između 10h i 22h (u periodu dana koji im najviše odgovara). Učenici zadatke treba da rade samostalno, od svoje kuće. Dozvoljeno je korišćenje onlajn materijala, ali ne i saradnja sa drugim licima.

Tokom kvalifikacionih rundi, zadaci se mogu rešavati u bilo kom jeziku koji je podržan na Petlji (C++, Python, C#, C, Java, Octave, Pascal). Na kasnijim takmičenjima (opštinskim, okružnim, državnim i SIO) biće moguće koristiti samo zvanično odobrene programske jezike.

Učenici mogu poslati više rešenja istog zadatka, pri čemu će se zvanično bodovati samo poslednje poslato rešenje za svaki zadatak. Nakon slanja, učenik će moći da vidi rezultat automatskog testiranja na istim test-primerima koji su objavljeni uz formulaciju zadatka. Konačan broj poena za svaku rundu kvalifikacijа odrediće se nakon njenog završetka, automatskim testiranjem na većem broju test primera. Pravila bodovanja svakog zadatka biće objavljena uz formulaciju zadatka. Konačan rezultat učenika na kvalifikacijama jednak je zbiru poena na svim zadacima u sve tri runde.

Učenici mogu učestvovati na opštinskom takmičenju, bez obzira na to da li su učestvovali na kvalifikacijama i bez obzira na rezultat ostvaren tokom kvalifikacija. Ipak, na daljim takmičenjima će moći da se takmiče samo učenici koji su registrovani u sistemu, pa se svi učenici zainteresovani za ovogodišnja takmičenja pozivaju da već sada prođu proceduru prijavljivanja. Prijavljivanje će biti moguće do završetka treće runde kvalifikacija.