Често постављана питања 08.12.2021

Наставници

Питање: Како да се региструјем?

Одговор: Испратите упутство које је ваша школа добила од Друштва математичара Србије.

Питање: Ја сам наставник информатике, моја школа није добила упутство за регистрацију наставника, шта да радим?

Одговор: Пошаљите мејл на takprog.os@gmail.com са тачним називом школе и званичном емаил адресом.

Питање: Направио сам налог на Петљи, како да одобрим регистрације својих ученика?

Одговор: Налог на Петљи и регистрација за такмичење нису иста ствар. Налог на Петљи вам је неопходан да бисте могли да направите регистрацију, али регистрацију правите по упутству које је стигло у вашу школу од Друшва математичара Србије.

Питање: Да ли и ове године могу да користим раније креиран наставнички налог на Петљи?

Одговор: Да. Налог на Петљи можете да користитие док год постоји.

Питање: Да ли могу да користим прошлогодишњу регистрацију за такмичења?

Одговор: Да. Ако и даље радите у истој школи, нема потребе да се поново региструјете. Ако сте променили школу, биће потребна нова регистрација за такмичења.

Питање: Предајем информатику у више школа, како да пријавим све школе у којима радим?

Одговор: Направите по једну регистрацију за сваку школу у којој радите.

Питање: Шта да радим ако не видим регистрацију свог ученика/ученице?

Одговор: Прво, проверите да ли на страници за одобравање регистрација гледате одговарајући разред. Затим, проверите да ли је ваш ученик/ученица у своју регистрацију уписао/уписала исту школу и општину које се налазе у вашој регистрацији. Ако негде постоји грешка, слободно ви или ваши ученици можете да поновите регистрацију. Ако сте сигурни да гледате добар разред, да су у регистрацији вашег ученика/ученице наведени исправни подаци, пошаљите мејл на takprog.os@gmail.com како бисмо видели о чему се ради.

Питање: Моји ученици су неправедно дисквалификовани, јер нису преписивали. При томе се ради о примерној деци која су се више месеци вредно припремала (вежбали су заједно па зато слично размишљају), прошле године су остварила врло висок успех из информатике, а успешно се такмиче и из других предмета. Сада су видно разочарана и лоше се осећају.

Одговор: Такмичарска комисија врло пажљиво доноси одлуке о дисквалификацији, управо да би се избегло наношење неправде и разочарање такмичара, што није никоме у интересу. Када нисмо сасвим сигурни да је реч о недозвољеној сарадњи, не доносимо одлуку о дисквалификацији и свесни смо да тиме један број преписивача остаје некажњен. Решења са високим степеном сличности детаљно прегледа неколико искусних чланова комисије. Одлука о дисквалификацији се доноси искључиво када се дође до закључка да сличности нису могле да буду плод случајности, заједничког припремања такмичара или сличног начина размишљања, већ једино недозвољене сарадње. Тај закључак је скоро увек једногласан. Понекад дође и до грешака, нпр. тако што се обавештење о дисквалификацији пошаље такмичару са сличним корисничким именом који није преписивао (такве грешке ћемо, наравно, након жалбе брзо исправити уз извињење).

Молимо менторе да имају на уму да карактер ученика, знање, успех на такмичењима и сл. не могу да буду против-аргументи спрам чињенице да је несумњиво установљена недозвољена сарадња. Такође, лоше раположење је врло честа последица сазнања о дисквалификацији, па није аргумент у смислу да је учињена неправда.

Питање: Зашто је такмичар је дисквалификован, иако је самостално решавао задатке?

Одговор: Омогућавање другом такмичару увида у свој рад није мањи прекршај од самог увида у рад другог такмичара. Према томе, такмичар који да на увид своје решење другоме и такмичар који користи увид у туђе решење сносе исте последице (члан 10.1 Правилника).

Питање: Такмичар је с правом дисквалификован, али у прошлој сезони је остварио тај и тај успех. Може ли на основу тога да настави да се такмичи у овој сезони?

Одговор: Нажалост, не. Такмичари који су дисквалификовани из текућег циклуса такмичења губе право да се позову на прошлогодишњи успех ради пласмана на следећи ниво (члан 5.3 Правилника).

Ученици

Питање: Желим да се такмичим и ове године. Могу ли да користим налог на Петљи који имам од прошле године?

Одговор: Да, али треба да се поново региструјеш као такмичар. На почетку сваког годишњег циклуса такмичења потребна је нова такмичарска регистрација за одговарајући разред.

Питање: До када треба да се пријавим за овогодишња такмичења?

Одговор: Најбоље би било што пре, а свакако пре рунде квалификација на којој желиш да учествујеш. Твоју регистрацију треба да одобри наставник пре општинског такмичења.

Питање: Пише ми да је статус мог налога "нерешен". Шта то значи?

Одговор: То значи да наставник још није потврдио твоју регистрацију, али то те не спречава да учествујеш на квалификацијама.

Питање: Још увек ми није потврђена регистрација за такмичења, шта да радим?

Одговор: На квалификацијама можеш да учествујеш чим се региструјеш, без обзира на то да ли је твоја регистрација потврђена (одобрена). За учешће на општинском такмичењу потребна је потврђена регистрација. Регистрацију потврђује наставник из твоје школе. То може да буде предметни наставник, разредни, или неки други наставник из школе који те лично познаје.

Питање: Могу ли да се такмичим ако идем у пети разред?

Одговор: Да, у категорији шестог разреда могу да се такмиче и сви млађи ученици који то желе.

Питање: Први пут се такмичим, има ли нешто посебно што треба да знам о такмичењима из програмирања?

Одговор: Ако се такмичиш први пут, препоручујемо ти да прво погледаш упутства за рад на порталу Петља. Након тога погледај и [лекције и задатке за припремање такмичења] (https://takprog.petlja.org/osnovnaskola/posts/16).

Питање: Могу ли да приступим задацима након истека времена за рад?

Одговор: Да, али само као задацима за вежбу. По завршетку рунде можеш да решаваш исте задатке, али на њима више не можеш да сакупљаш поене. Линкови ка тим незваничним такмичењима се објављују на сајту https://takprog.petlja.org/osnovnaskola

Питање: Нисам учествовао-учествовала у првој (претходној) рунди квалификација. Могу ли да учествујем у следећој рунди и у наставку такмичења?

Одговор: Да, наравно. Можеш да да се прикључиш у било којој рунди квалификација, потребно је само да се региструјеш пре те рунде. За учешће на општинском такмичењу, поред одговарајућег успеха на квалификацијама потребно је да твоју регистрацију пре општинског такмичења потврди наставник.

Питање: Чуо/чула сам да је аутоматско прегледање решења прилично строго. О чему се ради?

Одговор: Важно је да у свом програму поведеш рачуна и о тачном формату улаза и излаза. То значи да улазни подаци треба да буду учитани, а излазни подаци исписани тачно оним редом и на тачно онај начин како је описано у поставци задатка. Примери грешака су погрешан редослед исписивања резултата, исписивање још нечега осим тражених резултата, словне грешке (употреба малог слова уместо великог) и слично. Не треба да исписујеш поруке ни приликом учитавања улазних података (попут Unesi broj), ни приликом исписивања резултата (попут Rezultat je). Када током рунде квалификација или каснијег такмичења пошаљеш своје решење, одмах треба да провериш секцију "ПРЕГЛЕД" (у врху са леве стране) и у њој видиш колико си поена добио/добила на отвореним тест-примерима (онима датим у поставци задатка). Ако си добио/добила 0 поена, немој да те то обесхрабри, могуће је да је проблем само у формату улаза или излаза. Преконтролиши и по потреби исправи начин на који учитаваш и исписујеш поодатке, па пошаљи решење поново.

Питање: Ако на тестовима из поставке задатка добијем статус "ОК" да ли то значи да ми је решење тачно?

Одговор: Не нужно. Ови тестови пре свега служе да провериш да ли учитаваш и исписујеш податке на очекивани начин. Ако на тестовима из поставке задатка добијш статус "ОК" то треба да схватиш као добар знак, али не и као гаранцију да ти је решење сасвим исправно. Обрнуто, у случају да на макар једном од отворених тестова (оних из поставке задатка) твоје решење није добило статус "ОК", треба да покушаш да дорадиш решење и пошаљеш га поново, јер је мало вероватно да програм на тим отвореним тест-примерима не ради како је очекивано, а да ће радити исправно на затвореним тестовима (који се једино бодују).

Питање: Коме и како могу да поставим питање у вези са поставком задатка током рунде квалификација или такмичења?

Одговор: Користи секцију "ПИТАЊА" у такмичарској плаформи (са леве стране, испод списка задатака). Убрзо ће ти одговорити неко од чланова комисије.

Питање: Зашто после рунде квалификација не налазим своје личне податке у табели са резултатима (приказано је само корисничко име, али не и стварно име и презиме, име школе итд.)?

Одговор: Твоју регистрацију вероватно још није одобрио нико од наставника из твоје школе. Потребно је да неко од наставника одобри регистрацију пре општинског такмичења (тада ће бити објављен коначан списак имена и презимена ученика који су се пласирали на општинско такмичење).

Питање: Не могу да нађем своје корисничко име у табели са резултатима, а такмичио/такмичила сам се. У чему може да буде проблем?

Одговор: У табели се не приказују подаци ученика који су освојили нула поена. Покушај да своја решења тестираш на копираном такмичењу (линк ка њему се објављује заједно са резултатима). Ако твоја решења на том такмичењу добијају више од нула поена, пиши комисији на мејл takprog.os@gmail.com.

Питање: Зашто имам нула поена, а мислим да сам тачно урадио/урадила неке задатке?

Одговор: Најчешћи разлог за добијање 0 поена на задацима за које такмичари сматрају да су тачно урађени је непридржавање формата улазних и излазних података (ово је детаљно објашњено у једном од претходних одговора). Нажалост, аутоматско прегледање решења подразумева да такве грешке доводе до резултата од нула поена, чак и када је сам алгоритам решења исправан. Имај на уму да су квалификације за такмичење и уведене пре свега зато да би се такмичари обавезно упознали са начином и условима такмичења, као и самом такмичарском платформом, ако то нису учинили раније (користећи задатке за припрему, или Петљине онлајн збирке). У случају да се такмичари први пут сусрећу са такмичарском платформом тек на првој рунди квалификација (што није идеално), они и даље имају времена да схвате какве су пропусте можда направили и да их исправе у истој или наредној рунди.

Питање: Зашто не допуштате да се после такмичења минимално измени програм (осим формата улаза и излаза на нижим нивоима) и да се додели део поена које тако измењен програм добија?

Одговор: Када бисмо прихватали неке мале измене, онда би било питања типа "Зашто та измена може а ова не може?", што значи да онда треба поставити јасну границу, односно критеријум прихватљивости измене, који може да се примени на све будуће случајеве, који је недвосмислен и који се лако разуме. Тако смо и дошли до критеријума да су једине дозвољене измене у формату улаза и излаза на општинским и окружним такмичењима. Ове измене су дозвољене јер мање искусни такмичари не обраћају довољно пажње на разлике у начину учитавања података или исписивања резултата. На разлике у самим вредностима резултата приликом тестирања програма треба да обрате пажњу сви такмичари, а то је по правилу довољно за налажење и исправљање других врста грешака.

Питање: Зашто су тестови у неким задацима распоређени у групе, уместо да се бодује сваки тест појединачно?

Одговор: У многим задацима број могућих одговора је врло ограничен (некад само "да" или "не"), што омогућава погађање одговора и такозвано пецање поена. На пример, када би се бодовао сваки тест појединачно, онда би и програм print('da') добио неке поене, мада очигледно ништа не решава. Груписање тестова је уведено да би се онемогућило "пецање" поена.