Takmičenja iz informatike

za osnovce u Srbiji

Квалификације 1 - коначни резултати 13.11.2023

Драги такмичари, коначни резултати првог круга квалификација налазе се овде.

Квалификације 1 05.11.2023

Драги ђаци, резултати аутоматског тестирања првог круга квалификација су доступни овде.

Сви задаци са првог круга квалификација су доступни у наредним такмичењима и тамо можете и покушате да урадите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у првом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у наредном кругу).

Тест примери за све задатке се могу преузети одавде.

Кодови свих такмичара се могу преузети одавде.

Решења задатака су доступна у билтену:

Пробно такмичење за упознавање такмичарске платформе. 01.11.2023

Драги такмичари,

Сви они који до сада нису користили такмичарску платформу, могу да је испробају на овом пробном такмичењу. Пробном такмичењу могу да приступе сви, без обзира на то да ли су се већ регистровали за такмичења или још нису.

Чест проблем на такмичењима је поштовање прецизног формата улазних и излазних података. На пример, често се дешава да је програм написан тако да приликом учитавања исписује "unesite n", или да уз резултат испише "rezultat je" или нешто слично, што на такмичарским задацима не треба радити.

Пробно такмичење је прилика да испробате платформу и проверите да ли учитавате податке и исписујете резултате у складу са описом датим у задатку. Ово је важно, јер решења која су иначе исправна, могу да остану без поена ако учитавају или исписују податке на начин који се разликује од траженог.

Постављени задаци су намерно сасвим једноставни, да размишљање о решењу не би одвукло пажњу од формата података. Такође, на пробном такмичењу је омогућена пуна повратна информација за послата решења, укључујући и освојене поене, да би било што јасније како је конкретно решење оцењено.

Желимо вам да нову такмичарску сезону започнете на пријатан и успешан начин, као и да наставите да унапређујете своја програмерска знања и вештине.

Почетак такмичарске сезоне 2023/2024. 19.10.2023

Драги ученици, наставници, родитељи,

почела је нова такмичарска сезона. Правилник о такмичњеима за ову сезону је нешто другачији него у претходним сезонама. На сајту Такпрог преко менија са леве стране можете да нађете видео лекције и друге материјале за припремање такмичења.

Календар такмичења за ову школску годину је следећи:

  • Прва рунда квалификација: субота, 4. 11. 2023.
  • Друга рунда квалификација: субота, 16. 12. 2023.
  • Општинско такмичење: недеља, 28. 1. 2024.
  • Окружно такмичење: субота, 2. 3. 2024.
  • Државно такмичење: недеља, 14. 4. 2024.
  • Српска информатичка олимпијада: субота, 18. 5. 2024.
  • Изборно такмичење 8. 6. 2024.

Квалификације се одржавају онлајн, на платформи Петља. Током сваке рунде, решења задатака ће моћи да се шаљу током 12 сати, од 10:00 до 22:00 наведеног дана. Пожељно је да такмичари учествују на обе рунде такмичења, али је довољно да учествују на једној, било којој рунди.

Ако се такмичите први пут, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља.

Пријављивање

Пријављивање за овогодишњи циклус такмичења је отворено.

Пријављивање такмичара

Сви такмичари који желе да учествују у овогодишњем циклусу такмичења, треба најпре да се пријаве (региструју), без обзира на то да ли су се раније такмичили. Пре пријављивања, такмичари треба да имају лични налог на Петљи. Они који већ имају налог, могу да користе тај налог. Ученици који немају налог треба да га направе (за децу млађу од 15 година, налоге праве родитељи, односно старатељи).

Ради пријављивања треба да посетиш сајт Такпрог, улогујеш се са својоим Петља налогом, а затим се региструјеш тако што у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, одабереш регистрацију за разред у који тренутно идеш. Ако имаш мање од 15 година, ово треба да ураде твоји родитељи (или старатељи). Потребно је да исправно попуниш све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ако користиш латиницу, треба да обратиш пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж.

Одобравање пријава такмичара

Након пријављивања можеш да учествујеш на квалификацијама, али твоја пријава има статус "нерешен" док је не потврди наставник. Ако имаш мање од 15 година, да би наставник могао да потврди пријаву, треба да му однесеш сагласност за обраду података о личности, попуњену и потписану од стране родитеља или старатеља. Када твој наставник добије потписану сагласност, провери твоје податке и одобри/потврди твоју пријаву, она (пријава) добија статус "Одобрен". То треба да се догоди најкасније до краја квалификација, а пре општинског такмичења. Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након сваке рунде квалификација.

Наставници

Сви наставници/ментори треба да се региструју за нову такмичарску сезону. Упутства која садрже шифру потребну за регистрацију наставницима су послата на е-адресе школа (уколико упутство не добијете пре почетка прве рунде квалификација, молимо вас да нам се обратите на мејл info@dms.rs).

Након што Вашу регистрацију као наставника одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву својих ученика (ако радите у више школа, можете да се региструјете за сваку школу посебно). Пријаве ученика који су млађи од 15 година одобравате само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља. Молимо Вас да будете ажурни у одобравању својих ученика.

Опште информације о квалификацијама

У свакој од две рунде квалификација биће постављено по 6 задатака, и то 3 задатка из тема набројаних за програм општинског такмичења, 2 задатка из програма за окружно такмичење и 1 задатак из програма за државно такмичење. Програм такмичења је доступан из менија са леве стране.

Циљ квалификација је пре свега да се такмичари почетници упознају са начином такмичења и платформом за такмичења. Зато је за почетнике довољно да раде најједноставније, почетне задатке и реше неке од њих. Број поена потребних за учешће на општинском такмичењу биће објављен након квалификација, а према досадашњем искуству довољно је урадити два од укупно дванаест постављених задатака.

Током израде задатака на квлаификацијама дозвољено је коришћење литературе и консултације са ментором, али није дозвољено преузимање готових решења (а није ни корисно као припрема за наредне нивое такмичења).

Искуснијим такмичарима квалификације могу да послуже и као припреме за наредне нивое такмичења, као и за поређење са другим такмичарима сличних амбиција. Напомињемо да смо обезбедили и више материјала за припремање, међу којима и стално доступне задатке различитих тежина (мени са леве стране).

Током израде задатака такмичари могу да пошаљу више решења истог задатка, при чему се вреднује само последње послато решење за сваки задатак. Након слања решења, такмичар ће моћи да види резултат аутоматског тестирања за то решење на оним тест примерима који су објављени уз поставку задатка. Ови јавни тест примери служе пре свега да такмичар провери да ли учитава и исписује податке траженим редоследом и у траженом формату. Јавни тест примери често нису довољни за проверу да ли је решење потпуно исправно.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете да постављате на адресу takprog.os@gmail.com.

Желимо вам да нову такмичарску сезону започнете на пријатан и успешан начин, као и да наставите да унапређујете своја програмерска знања и вештине.