Takmičenje iz programiranja - Srednjoškolci

za učenike srednjih škola Republike Srbije

Treći krug Kvalifikacija 2017/2018 - preliminarni rezultati 15.02.2018

Preliminarne rezultate trećeg kruga kvalifikacija možete videti u sledećoj tabeli. Podsećamo da plasman na Okružno takmičenje stiču svi takmičari koji nakon tri kruga kvalifikacija imaju u zbiru bar 100 poena na dva najbolje urađena kruga kvalifikacija.

Žalbe se mogu slati na tak.prog@gmail.com do ponedeljka, 19. februara u 20h.

Materijale sa trećeg kruga Kvalifikacija (test primere, čekere i rešenja) možete pronaći ovde. Početni test primeri za svaki zadatak su oni test primeri iz teksta zadatka tj. na kojima je feedback bio dostupan za vreme takmičenja, ovi primeri vrede 0 poena.

Možete testirati zadatke sa trećeg kruga Kvalifikacija na sistemu za takmičenje uz full feedback tj. dobićete rezultat za svaki test primer, a ne samo sa papira.

Source kodovi takmičara dostupni su ovde.

Komisija je u ovom krugu kvalifikacija detektovala manji broj neregularnosti. U rezultatima su crvenom bojom označeni učenici koji su diskvalifikovani u skladu sa Članovima 12.2 i 12.3 Pravilnika o takmičenjima učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike.

Početak trećeg kruga kvalifikacija 09.02.2018

Dragi takmičari, treći krug kvalifikacija će početi danas u 12 časova, i trajaće do nedelje, 11. februara, do 23 časa.

Takmičarskom okruženju možete pristupiti ovde, a videćete takmičenje i u Areni. Morate biti registrovani kao takmičar, ovde.

U ovom krugu možete učestvovati i ako niste učestvovali u prethodna dva. Ako ste diskvalifikovani, možete raditi treći krug kvalifikacija ali vaš rezultat se neće nalaziti u konačnim rezultatima.

Podsećamo takmičare da je prepisivanje i deljenje kodova zabranjeno! Svi takmičari koji budu prepisivali ili delili svoj kod će biti diskvalifikovani iz (celog) tekućeg ciklusa takmičenja.

Drugi krug Kvalifikacija 2017/2018 - konačni rezultati 04.02.2018

Postavljeni su konačni rezultati drugog kruga kvalifikacija.

Takmičari označeni crvenom bojom su, na osnovu Člana 12.3 Pravlinika o takmičenjima učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike, diskvalifikovani iz (celog) tekućeg ciklusa takmičenja.

Mole se takmičari čije naloge profesori još uvek nisu odobrili (status "NEREŠEN") da što pre reše svoj status sa svojim profesorima. Registracija takmičara i njihovo odobravanje od strane profesora je moguće do kraja trećeg kruga kvalifikacija - rezultati takmičara koji do tada nisu odobreni se neće računati.

Rešenja zadataka sa prvog i drugog kruga kvalifkacija možete pronaći na Algori.

Drugi krug Kvalifikacija 2017/2018 - preliminarni rezultati 24.01.2018

Preliminarne rezultata drugog kruga kvalifikacija možete videti u sledećoj tabeli. Podsećamo da plasman na Okružno takmičenje stiču svi takmičari koji nakon tri kruga kvalifikacija imaju u zbiru bar 100 poena na dva najbolje urađena kruga kvalifikacija.

Žalbe se mogu slati na tak.prog@gmail.com do subote 27. januara u 13h.

Materijale sa drugog kruga Kvalifikacija (test primere, čekere i rešenja) možete pronaći ovde. Prvi ili prva dva test primera za svaki zadatak su test primeri iz teksta zadatka, na tim primerima je feedback bio dostupan za vreme takmičenja, ovi primeri vrede 0 poena.

Možete testirati zadatke sa drugog kruga Kvalifikacija na sistemu za takmičenje uz full feedback (tj. dobićete rezultat za svaki test primer, a ne samo sa papira) do nedelje 28. januara u 13h.

Source kodovi takmičara dostupni su ovde.

Komisija je i u ovom krugu kvalifikacija detektovala neregularnosti. U rezultatima su crvenom bojom označeni učenici koji su diskvalifikovani u skladu sa Članovima 12.2, 12.3, 12.6 i 12.7 Pravlinika o takmičenjima učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike.

Početak drugog kruga kvalifikacija 19.01.2018

Dragi takmičari, drugi krug kvalifikacija će početi danas u 12 časova, i trajaće do nedelje, 21. januara, do 23 časa.

Takmičarskom okruženju možete pristupiti ovde, a videćete takmičenje i u Areni. Morate biti registrovani kao takmičar, ovde.

Feedback je dostupan samo za prvi ili prva dva test primera i to su primeri iz teksta zadatka koji vrede 0 poena. U vaš konačan rezultat ulazi poslednje poslato rešenje za svaki zadatak.

Molimo takmičare da obrate pažnju na deo Informacije u takmičarskom okruženju gde se mogu naći odgovarajuće verzije kompajlera koji se koriste. Potrudite se da koristite istu ili bar približnu verziju kompajlera.

U drugom krugu možete učestvovati i ako niste učestvovali u prvom. Ako ste u prvom krugu diskvalifikovani, možete raditi drugi krug kvalifikacija ali vaš rezultat se neće nalaziti u konačnim rezultatima.

Podsećamo takmičare da je prepisivanje i deljenje kodova zabranjeno! Svi takmičari koji budu prepisivali ili delili svoj kod će biti diskvalifikovani iz (celog) tekućeg ciklusa takmičenja.

Prvi krug Kvalifikacija 2017/2018 - konačni rezultati 08.01.2018

Postavljeni su konačni rezultati prvog kruga kvalifikacija.

Takmičari označeni crvenom bojom su, na osnovu Člana 12.3 Pravlinika o takmičenjima učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike, diskvalifikovani iz (celog) tekućeg ciklusa takmičenja. Ovi takmičari će moći, radi vežbe, da rade naredna dva kruga kvalifikacija ali im se rezultati neće zvanično računati.

Mole se takmičari čije naloge profesori još uvek nisu odobrili (status "NEREŠEN") da što pre reše svoj status sa svojim profesorima. Registracija takmičara i njihovo odobravanje od strane profesora je moguće do kraja trećeg kruga kvalifikacija - rezultati takmičara koji do tada nisu odobreni se neće računati.

Prvi krug Kvalifikacija 2017/2018 - neregularnosti 29.12.2017

Komisija je na ovom takmičenju detektovala neregularnosti. U rezultatima koji se mogu pronaći ovde crvenom bojom su označeni učenici koji su prepisivali. Svi označeni učenici su diskvalifikovani u skladu sa Članovima 12.2, 12.6 i 12.7 Pravlinika o takmičenjima učenika osnovnih i srednjih škola iz informatike.

Prvi krug Kvalifikacija 2017/2018 - preliminarni rezultati 27.12.2017

Preliminarne rezultata prvog kruga kvalifikacija možete videti u sledećoj tabeli. Podsećamo da plasman na Okružno takmičenje stiču svi takmičari koji nakon tri kruga kvalifikacija imaju u zbiru bar 100 poena na dva najbolje urađena kruga kvalifikacija.

Žalbe se mogu slati na tak.prog@gmail.com do subote 30. decembra u 13h. Ovo se posebno odnosi na takmičare čije naloge profesori nisu odobrili (ti takmičari imaju status "nerešen" u tabeli sa rezultatima).

Materijale sa prvog kruga Kvalifikacija (test primere, čekere i rešenja) možete pronaći ovde. Prva dva test primera za svaki zadatak su test primeri iz teksta zadatka, na tim primerima je feedback bio dostupan za vreme takmičenja, ovi primeri vrede 0 poena.

Možete testirati zadatke sa prvog kruga Kvalifikacija na sistemu za takmičenje uz full feedback (tj. dobićete rezultat za svaki test primer, a ne samo sa papira) do nedelje 31. decembra u 13h.

Source kodovi takmičara dostupni su ovde.

Uskoro će biti objavljeni rezultati provere prepisivanja.

Vreme početka prvog kruga kvalifikacija 22.12.2017

Dragi takmičari, prvi krug kvalifikacija će početi danas u 12 časova, i trajaće do nedelje, 24. decembra, do 23 časa.

Takmičarskom okruženju možete pristupiti ovde, a videćete takmičenje i u aktivnim takmičenjima u Areni. Morate biti registrovani kao takmičar, ovde.

Datumi Kvalifikacija 04.12.2017

Ovogodišnji ciklus takmičenja će sadržati tri kruga kvalifikacija:

  • I krug kvalifikacija - 22. decembar - 24. decembar
  • II krug kvlaifikacija - 19. januar - 21. januar
  • III krug kvalifikacija - 9. februar - 11. februar

Tačno vreme početka i kraja krugova će biti naknadno objavljeno, ali može se očekivati da će kvalifikacije počinjati petkom ujutru, dok će se završavati u nedelju uveče.

Svakom takmičaru će se za ukupan plasman sabirati poeni sa 2 kruga kvalifikacija na kojima je osvojio najviše poena (krug kvalifikacija na kome je takmičar osvojio najmanje poena neće se uzimati u obzir).

Da bi takmičar ostvario prolaz na okružno takmičenje, potrebno je da osvoji bar 100 poena na Kvalifikacijama.

Želimo da napomenemo da je ovo zvaničan krug takmičenja, te da od rezultata na kvalifikacijama zavisi da li će takmičar biti pozvan na okružno takmičenje. Pošto je ovo zvanično takmičenje, mole se takmičari da se pridržavaju pravilnika. Komisija će proveravati kodove takmičara, a takmičari za koje se ustanovi da nisu poštovali pravilnik (prepisivanje, omogućavanje uvida u svoj kod drugim takmičarima, ...) će biti diskvalifikovani.

U skladu sa članom 10.4 pravilnika, državna komisija je odlučila da ove godine pozove direktno na državno takmičenje po 5 najbolje plasiranih takmičara na kvalifikacijama u obe kategorije (gledano po kategoriji kojoj bi takmičari pripadali na okružnom takmičenju).

Dozvoljeni programski jezici 04.12.2017

U skladu sa članom 8.3, jedini zvanični podržani programski jezici su C++ i Pascal. Državna komisija garantuje da će postojati rešenja, pisana u ovim programskim jezicima, za svaki zadatak u ciklusu takmičenja.

U ovogodišnjem ciklusu takmičenja, na svakom krugu gde takmičari imaju pristup Petlja okruženju (kvalifikacije, državno takmičenje i SIO), državna komisija dozvoljava korišćenje svih programskih jezika koje podržava Petlja okruženje (trenutno: C, C++, C#, Java, Octave, Pascal, Python, Small Basic), ali ne garantuje da će postojati rešenja za sve zadatke, u navedenim programskim jezicima. Takođe, državna komisija neće biti odgovorna ukoliko se kôd pisan u nekom od jezika koji nisu zvanično podržani ne ponaša na očekivan, standardizovan način, i žalbe koje se odnose na to neće biti prihvatane.
Programske jezike koji nisu zvanično podržani koristite isključivo na sopstvenu odgovornost.

Izmene u pravilniku 04.12.2017

Poštovani takmičari i profesori, molimo vas da obratite pažnju na izmene u pravilniku za srednjoškolska takmičenja iz informatike:

  • Izmenjen je član 6.4
  • Izmenjen je član 11.1
  • Dodat je član 10.4

Takođe, obratite pažnju da je na sajtu objavljen novi, detaljniji, program takmičenja, uz preporučena predznanja i spisak oblasti za koje se ne očekuje da ih takmičari poznaju.

Uputstvo za prijavu profesora 04.12.2017

Poštovani profesori, molimo vas da ispratite uputstva za prijavu koja su poslata na adrese škola. Ukoliko uputstvo još uvek nije stiglo do vas, molimo vas da nam se obratite putem email-a: takprog@gmail.com. Za profesorski nalog za ovogodišnji takmičarski ciklus se možete prijaviti ovde.

Nakon što vaš nalog odobri komisija, imaćete mogućnost da na sajtu odobrite prijavu učenika iz vaše škole i molimo vas da to uradite pre kraja kvalifikacija, kako bi prijava bila validna.

Uputstvo za prijavu takmičara 04.12.2017

Da bi ste se prijavili za takmičenje potrebno je da imate registrovan nalog na Petlji. Ukoliko ste već imali nalog prošle godine, možete iskoristiti isti nalog (kliknite na zaboravljena lozinka ukoliko se ne sećate šifre).

Nakon što se ulogujete, potrebno je da se prijavite za takmičenje, gde ćete odabrati opštinu, školu, razred i upisati ime svog profesora ili mentora koji vam pomaže u pripremi za takmičenja.

Posle toga je potrebno da vašu prijavu odobri profesor iz vaše škole, a status prijave možete pratiti na istoj stranici. Molimo vas da podsetite svoje profesore da ovo urade pre kraja kvalifikacija, kako biste se našli u listi zvaničnih takmičara.

Uskoro više informacija! 25.10.2017

Više informacija o takmičenjima iz programiranja za učenike srednjih škola za školsku 2017/18 godinu biće objavljeno uskoro. Registracije za takmičenje još uvek nisu otvorene.