Takmičenja iz programiranja - Srednje škole

Za učenike srednjih škola Republike Srbije, u organizaciji Društva Matematičara Srbije

Prvi krug Kvalifikacija 2021/2022 - preliminarni rezultati 30.11.2021

Objavljeni su preliminarni rezultati prvog kruga kvalifikacija.

Preliminarni rezultati. Na osnovu prethodnog obaveštenja u rezultatima su objavljenja samo korisnička imena, bez dodatnih podataka. Podsećamo sve učenike i profesore koji su se registrovali pre 29.11.2021. da se moraju registrovati opet.

Test primeri, čekeri i rešenja. Prvih nekoliko primera za svaki zadatak su test primeri iz teksta zadatka, na tim primerima je feedback bio dostupan za vreme takmičenja, i oni vrede 0 poena.

Izvorni kodovi takmičara.

Sistem za takmičenje. Ovde možete testirati zadatke sa ovog takmičenja uz full feedback (dobićete rezultat za svaki test primer, a ne samo za primere iz teksta). Ovo takmičenje za testiranje je otvoreno do subote, 04.12.2021. u 23:59.

Rešenja zadataka možete pročitati na forumu Algora.

Svi izvorni kodovi će biti provereni na neregularnosti.

Žalbe se mogu slati na tak.prog@gmail.com do petka, 03.12.2021. u 12:00h.

Ponavljanje prijava 29.11.2021

Došlo je do greške u našoj bazi podataka oko informacija o školama zbog koje su sve prijave za ovogodišnji ciklus takmičenja (registracije) učenika i profesora poništene. Nažalost, svi koji su bili prijavljeni za ovogodišnji ciklus takmičenja, moraju se ponovo prijaviti (i učenici i profesori). Takođe, sve prijave učenika moraju biti ponovo odobrene od strane odgovarajućih profesora. Izvinjavamo se zbog ove neprijatnosti.

Sam postupak prijave je potpuno isti, sa istim linkom i sa istom šifrom za profesore - videti prethodnu vest. Svi učesnici prvog kruga kvalifikacija prilikom prijave moraju koristiti isti Petlja nalog kao i u prethodnoj prijavi da bi im rezultati kvalifikacija bili važeći. Za učenike i profesore koji se još uvek nisu registrovali, ništa se ne menja.

Ova situacija ne utiče na rezultate prvog kruga kvalifikacija osim što će u listi preliminarnih rezultata stajati samo korisničko ime takmičara, bez dodatnih informacija. Ostali podaci će biti ažurirani kasnije.

Početak prvog kruga kvalifikacija 27.11.2021

Prvi krug kvalifikacija će početi danas u 12 časova, i trajaće 24 sata.

Takmičarsko okruženje (biće dostupno tek od 12h.) Takmičenju možete pristupiti i preko Arene.

Da biste učestvovali morate biti registrovani kao takmičar.

Za vreme takmičenja, rezultate testiranja vaših poslatih rešenja ćete dobiti samo za prvih nekoliko test primera. To su primeri iz teksta zadatka, i oni vrede 0 poena. Stvaran broj osvojenih bodova ćete saznati tek nakon takmičenja. U vaš konačan rezultat ulazi poslednje poslato rešenje za svaki zadatak.

Molimo takmičare da obrate pažnju na deo Informacije u takmičarskom okruženju, gde se mogu naći odgovarajuće verzije kompajlera koji se koriste. Potrudite se da koristite istu ili bar približnu verziju kompajlera.

Prepisivanje i deljenje kodova je strogo zabranjeno! Svi takmičari koji budu prepisivali ili delili svoj kod drugima će biti diskvalifikovani. Svaki takmičar je odgovoran da obezbedi da njegov kod ne vide drugi takmičari.

Za prolaz na okružno takmičenje, potrebno je skupiti bar 256 bodova u zbiru na dva najbolje urađena kruga kvalifikacija.

Kvalifikacije 26.11.2021

Svaki krug kvalifikacija će početi u u 12:00 (podne) i trajaće tačno 24 sata.

Ukupan rezultat takmičara nakon svih krugova kvalifikacija biće zbir bodova koje je osvojio na 2 najbolje urađena kruga (krug kvalifikacija na kome je takmičar osvojio najmanje bodova neće se uzimati u obzir).

Da bi takmičar ostvario pravo učešća na Okružnom takmičenju, potrebno je da ima bar 256 bodova u ukupnom rezultatu.

Direktan prolaz na državno takmičenje imaće k najbolje plasiranih takmičara u svakoj kategoriji, gde je k najveći ceo broj ne veći od 10 za koji važi da takmičari k i k+1 sa rang liste imaju različit broj bodova.

Podsećamo vas na datume pojedinačnih krugova kvalifikacija:

  1. krug kvalifikacija: 27.11.2021. (subota)
  2. krug kvalifikacija: 18.12.2021. (subota)
  3. krug kvalifikacija: 29.01.2022. (subota)

Prijave za ciklus 2021/2022 22.11.2021

Otvorene su prijave za ovogodišnji ciklus takmičenja.

Svi takmičari koji žele da učestvuju se moraju prijaviti. Neophodno je da se prijave i profesori koji će odobravati učenike iz svojih škola. Uputstva za profesore su poslata na e-mail adrese škola.

Da bi ste se prijavili (bilo da ste takmičar ili profesor) potrebno je da imate nalog na Petlji i da se na njega ulogujete. Ako već imate nalog, poželjno je da se registrujete njime (ukoliko se ne sećate šifre, kliknite na zaboravljena lozinka). Ako nemate nalog, neophodno je da otvorite novi.

Nakon što se ulogujete na Petlju, morate se zasebno istim tim nalogom ulogovati i na Takprog sajt, a potom se možete prijaviti za takmičenje odabirom odgovarajuće registracije.

Roditelji, odnosno zastupnici, takmičara mlađih od 15 godina moraju preuzeti, odštampati, popuniti, i potpisati izjavu o davanju saglasnosti o obradi podataka o ličnosti, i nakon toga je predati osobi iz škole takmičara, koja je zadužena za registrovanje učenika te škole na ovom takmičenju.

Takmičari

Vašu prijavu mora da odobri profesor iz vaše škole, a status prijave možete pratiti na stranici sa registracijama. Molimo vas da podsetite svoje profesore da ovo urade što pre, kako biste se našli u listi zvaničnih takmičara i vaši rezultati bili prikazani u rang listama.

Profesori

Molimo vas da ispratite uputstvo za prijavu koje je poslato školama (ukoliko uputstvo ne dobijete pre početka kvalifikacija, molimo vas da nam se obratite na email takprog@gmail.com). Nakon što vašu registraciju odobri komisija, imaćete mogućnost da na sajtu odobrite prijavu učenika iz vaše škole (možete se registrovati kao profesor u više škola). Učenike koji su mlađi od 15 godina smete odobriti samo ako ste dobili potpisanu saglasnost njihovih roditelja. Molimo vas da budete ažurni u odobravanju svojih učenika.

Program takmičenja 15.11.2021

Ažuriran je program za srednjoškolska takmičenja iz informatike. Najbitnije promene uključuju:

  • Detaljnija objašnjenja tehnika/algoritama/struktura podataka potrebnih za određene nivoe takmičenja;
  • Izbacivanje određenih oblasti sa okružnog i državnog takmičenja za B kategoriju;
  • Eksplicitno navođenje određenih bibliotečkih C++ struktura.

Početak ciklusa 2021/2022 11.11.2021

Uskoro počinje novi ciklus takmičenja. U narednim danima dobićete informacije o registraciji takmičara i nastavnika.

Kalendar predstojećeg ciklusa takmičenja:

27.11.2021. Kvalifikacije - runda 1
18.12.2021. Kvalifikacije - runda 2
29.01.2022. Kvalifikacije - runda 3
26.02.2022. Okružno
26.03.2022. Državno
28-29.05.2022. SIO

Pratite nas na Facebook-u, gde ćemo objavljivati sve vesti sa sajta. https://www.facebook.com/takprog/
https://www.facebook.com/groups/takprog/