Takmičenje iz programiranja - Srednjoškolci

za učenike srednjih škola Republike Srbije

Datumi Kvalifikacija 04.12.2017

Ovogodišnji ciklus takmičenja će sadržati tri kruga kvalifikacija:

  • I krug kvalifikacija - 22. decembar - 24. decembar
  • II krug kvlaifikacija - 19. januar - 21. januar
  • III krug kvalifikacija - 9. februar - 11. februar

Tačno vreme početka i kraja krugova će biti naknadno objavljeno, ali može se očekivati da će kvalifikacije počinjati petkom ujutru, dok će se završavati u nedelju uveče.

Svakom takmičaru će se za ukupan plasman sabirati poeni sa 2 kruga kvalifikacija na kojima je osvojio najviše poena (krug kvalifikacija na kome je takmičar osvojio najmanje poena neće se uzimati u obzir).

Da bi takmičar ostvario prolaz na okružno takmičenje, potrebno je da osvoji bar 100 poena na Kvalifikacijama.

Želimo da napomenemo da je ovo zvaničan krug takmičenja, te da od rezultata na kvalifikacijama zavisi da li će takmičar biti pozvan na okružno takmičenje. Pošto je ovo zvanično takmičenje, mole se takmičari da se pridržavaju pravilnika. Komisija će proveravati kodove takmičara, a takmičari za koje se ustanovi da nisu poštovali pravilnik (prepisivanje, omogućavanje uvida u svoj kod drugim takmičarima, ...) će biti diskvalifikovani.

U skladu sa članom 10.4 pravilnika, državna komisija je odlučila da ove godine pozove direktno na državno takmičenje po 5 najbolje plasiranih takmičara na kvalifikacijama u obe kategorije (gledano po kategoriji kojoj bi takmičari pripadali na okružnom takmičenju).

Dozvoljeni programski jezici 04.12.2017

U skladu sa članom 8.3, jedini zvanični podržani programski jezici su C++ i Pascal. Državna komisija garantuje da će postojati rešenja, pisana u ovim programskim jezicima, za svaki zadatak u ciklusu takmičenja.

U ovogodišnjem ciklusu takmičenja, na svakom krugu gde takmičari imaju pristup Petlja okruženju (kvalifikacije, državno takmičenje i SIO), državna komisija dozvoljava korišćenje svih programskih jezika koje podržava Petlja okruženje (trenutno: C, C++, C#, Java, Octave, Pascal, Python, Small Basic), ali ne garantuje da će postojati rešenja za sve zadatke, u navedenim programskim jezicima. Takođe, državna komisija neće biti odgovorna ukoliko se kôd pisan u nekom od jezika koji nisu zvanično podržani ne ponaša na očekivan, standardizovan način, i žalbe koje se odnose na to neće biti prihvatane.
Programske jezike koji nisu zvanično podržani koristite isključivo na sopstvenu odgovornost.

Izmene u pravilniku 04.12.2017

Poštovani takmičari i profesori, molimo vas da obratite pažnju na izmene u pravilniku za srednjoškolska takmičenja iz informatike:

  • Izmenjen je član 6.4
  • Izmenjen je član 11.1
  • Dodat je član 10.4

Takođe, obratite pažnju da je na sajtu objavljen novi, detaljniji, program takmičenja, uz preporučena predznanja i spisak oblasti za koje se ne očekuje da ih takmičari poznaju.

Uputstvo za prijavu profesora 04.12.2017

Poštovani profesori, molimo vas da ispratite uputstva za prijavu koja su poslata na adrese škola. Ukoliko uputstvo još uvek nije stiglo do vas, molimo vas da nam se obratite putem email-a: takprog@gmail.com. Za profesorski nalog za ovogodišnji takmičarski ciklus se možete prijaviti ovde.

Nakon što vaš nalog odobri komisija, imaćete mogućnost da na sajtu odobrite prijavu učenika iz vaše škole i molimo vas da to uradite pre kraja kvalifikacija, kako bi prijava bila validna.

Uputstvo za prijavu takmičara 04.12.2017

Da bi ste se prijavili za takmičenje potrebno je da imate registrovan nalog na Petlji. Ukoliko ste već imali nalog prošle godine, možete iskoristiti isti nalog (kliknite na zaboravljena lozinka ukoliko se ne sećate šifre).

Nakon što se ulogujete, potrebno je da se prijavite za takmičenje, gde ćete odabrati opštinu, školu, razred i upisati ime svog profesora ili mentora koji vam pomaže u pripremi za takmičenja.

Posle toga je potrebno da vašu prijavu odobri profesor iz vaše škole, a status prijave možete pratiti na istoj stranici. Molimo vas da podsetite svoje profesore da ovo urade pre kraja kvalifikacija, kako biste se našli u listi zvaničnih takmičara.

Uskoro više informacija! 25.10.2017

Više informacija o takmičenjima iz programiranja za učenike srednjih škola za školsku 2017/18 godinu biće objavljeno uskoro. Registracije za takmičenje još uvek nisu otvorene.