ДМС - такмичења из информатике за основне школе

школска 2021/2022. година

Прва рунда квалификација 2021/22 -- додатна настава 03.12.2021

Драги ђаци, онлајн додатна настава на којој ће бити продискутовани задаци и решења са првог круга квалификација биће одржана у среду 8. 12. и у четвртак 9. 12. у 20 часова, преко платформе Zoom (линкови за приступ ће бити накнадно објављени). У среду ће бити продискутована решења лакших задатака у језику Python, док ће у четвртак бити продискутована решења тежих задатака у језику C++.

Прва рунда квалификација 2021/22 -- резултати 20.11.2021

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања су доступни овде.

Честитамо свим ђацима који су већ у првом кругу квалификација остварили преко 300 поена и тиме стекли услов за учешће на окружном такмичењу, а свим осталима желимо да у наредном периоду још више унапреде своје програмерско знање. У том циљу планирамо да организујемо онлајн додатну наставу за све заинтересоване ученике, на којој ће бити приказана и детаљно објашњена решења свих задатака са првог круга квалификација. Тада ће бити објављен и електронски билтен са свим решењима и објашњењима. О терминима одржавања додатне наставе бићете накнадно обавештени.

Сви задаци са првог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у првом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у наредним круговима).

Прва рунда квалификација 2021/22 18.11.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Прва рунда квалификација ће бити одржана у суботу, 20. 11. између 10 и 22 часа. Било када током тих 12 сати, моћи ћете да радите неке од 6 постављених задатака за ваш разред. Три задатка су одабрана из званичног програма квалификација, док су три задатка тежа: два су из програма окружног такмичења, а један из програма државног такмичења. Довољно је да радите само задатке из области које сте у овом тренутку спремали и које мислите да можете да урадите -- тежи задаци су намењени само искуснијим такмичарима. За пласман на окружно такмичење је довољно да током три круга квалификација, од $3 \cdot 6 = 18$ постављених задатака урадите $3$ тј. да од $1800$ могућих поена сакупите $300$.

Квалификације су, дакле, пре свега конципиране као припрема ђака за такмичења која следе (окуржно, државно, СИО) и сами резултати које остварите у овом тренутку нису најважнији, већ вам омогућавају да у овој, почетној фази тренажног циклуса проверите своје знање и сналажљивост са системом за аутоматско оцењивање и упоредите се са осталим ђацима који почињу процес припрема за овогодишњу сезону такмичења из програмирања. Задаци са сваког круга квалификација ће бити доступни и по завршетку тог круга, тако да можете (незванично) да их решавате и касније, када пређете и напредније области такмичарског програма и додатно унапредите своја знања.

Такмичењу приступате преко сајта https://arena.petlja.org, у суботу после 10h. Потребно је да будете регистровани (што се ради преко овог сајта, у секцији "Регистрације") и то пре почетка квалификација. Ако се нисте на време регистровали и даље ћете моћи да учествујете на квалификацијама, тако што се региструјете током самих квалификација и о томе обавестите комисију преко мејла takprog.os@gmail.com. Имајте у виду да између тренутка регистрације и права приступа задацима може проћи неко време (и до неколико сати), па је пожељно да се региструјете што пре. За учешће на квалификацијама НИЈЕ потребно да вашу регистрацију потврди предметни наставник (то је потребно за учешће на окуржном такмичењу).

У свакој рунди на располагању имате 12 сати (од 10 до 22 часа) и задацима можете приступити када год вам то највише одговара (није неопходно да то буде тачно у 10 часова, ујутро).

Током такмичења можете постављати питања у делу Питања, са леве стране, испод списка задатака. Неко од чланова комисије ће вам одговорити, чим то буде могуће (на пример, у року од пола сата).

Након слања задатка и клика на "Преглед" (горе лево) моћи ћете да видите само исход аутоматског тестирања (OK, WA, TLE и слично) на тест-примерима који су дати у поставци задатка. За време израде задатака, на месту резултата званичних тест-примера видеће се знакови питања. По завршетку овог круга квалификација, сви задаци ће бити тестирани на званичним примерима и резултати ће бити доступни на овом сајту.

Сва питања која се тичу организационог и техничког дела квалификација можете постављати на адресу takprog.os@gmail.com. За такмичаре који се нису до сада такмичили организоваћемо онлајн додатну наставу у петак 19. 11, од 20 часова и 15 минута на коме ћемо укратко приказати систем за такмичење. Приступ ће бити преко платформе Zoom https://us02web.zoom.us/j/82347040533?pwd=VEI0MFVSSUd0YkZMYTJkT0lNaUxwZz09.

Желимо вам да нову такмичарску сезону започнете на пријатан и успешан начин, као и да наставите да унапређујете своја програмерска знања и вештине.

Почетак циклуса 2021/22 08.11.2021

Драги ученици, наставници, родитељи,

Ове године, Друштво математичара Србије је увело извесне промене у организацији такмичења из информатике, нарочито за основне школе. Промене се (између осталог) тичу састава комисије, правилника и програма такмичења. О детаљима тих промена ћете бити ускоро обавештeни на овој страници.

Такмичење за ученике основних школа ове школске године почиње квалификацијама, које се одржавају у три рунде, и то:

  • Прва рунда квалификација: субота, 20. 11. 2021.
  • Друга рунда квалификација: субота, 11. 12. 2021.
  • Трећа рунда квалификација: недеља, 23. 1. 2022.

Квалификације се одржавају онлајн, на платформи Петља. Током сваке рунде, решења задатака ће моћи да се шаљу током 12 сати, од 10:00 до 22:00 наведеног дана.

Пријављивање

Пријављивање за овогодишњи циклус такмичења је отворено.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) треба најпре да се пријаве (региструју). Неопходно је да се пријаве и наставници који ће потврђивати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега да искористите, а ако немате налог, треба да га направите (за децу млађу од 15 година, налоге праве родитељи). Са активним Петља налогом можете да се улогујете и на сајт Такпрог, а потом можете да се пријавите за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење можеш да се региструјеш тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, да одабереш регистрацију за разред у који тренутно идеш. Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ко користи латиницу, треба да обрати пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж. Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности, попуњену и потписану од стране родитеља или старатеља.

Након регистрације, твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри/потврди пријаву (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). На квалификацијама можеш равноправно да учествујеш и са нерешеним статусом, али твој захтев мора да буде одобрен до краја квалификација. Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након сваке рунде квалификација.

Наставници

Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа (уколико упутство не добијете пре почетка квалификација, молимо вас да нам се обратите на имејл takprog.os@gmail.com). Након што Вашу регистрацију као наставника одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете да се региструјете као наставник у више школа). Ученике који су млађи од 15 година одобравате само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља. Молимо Вас да будете ажурни у одобравању својих ученика.

О квалификацијама

Овогодишње квалификације, као и цео циклус такмичења, биће у складу са новим програмом такмичења, који је доступан и из менија са леве стране. У свакој од три рунде квалификација биће постављено по 6 задатака, и то 3 задатка из тема набројаних за програм квалификација, 2 задатка из програма за окружно такмичење и 1 задатак из програма за државно такмичење. На сваком задатку може да се освоји до 100 поена, што је укупно 600 поена по рунди тј. 1800 поена у све три рунде заједно. За почетнике је довољно да раде најједноставније, почетне задатке и реше неке од њих. Свакоме ко освоји укупно 300 или више поена током комплетних квалификација (у свим рундама заједно), гарантује се пласман на окружно такмичење. Тежи задаци су намењени искуснијим такмичарима, који желе да се опробају на задацима окружног и државног нивоа и упореде са другим такмичарима сличних амбиција.