ДМС - такмичења из информатике за основне школе

Школска 2022/2023. година

Државно такмичење 2022/23 -- најава 19.03.2023

Домаћин државног такмичења у суботу 1. 4. 2023. године биће Рачунарска гимназија у Београду, Кнез Михаилова 6, VI спрат. Такмичење ће почети у 15h. Моле се такмичари да на место такмичења дођу око 14:30h, пола сата пре почетка такмичења. За све додатне информације у вези са организацијом овог такмичења можете се обратити на адресу takprog.os@gmail.com.

Окружно такмичење 2022/23 -- коначни резултати 13.03.2023

Коначни резултати окружног такмичења и списак награђених ученика доступни су у табели.

На државно такмичење се позивају:

  • сви ученици 8. разреда који су на окружном такмичењу освојили 100 или више поена
  • сви ученици 7. разреда који су на окружном такмичењу освојили 50 или више поена
  • сви ученици 6. разреда (и млађи) који су на окружном такмичењу освојили 100 или више поена

Тест примере можете да преузмете одавде. Кодови свих такмичара доступни су овде.

Сви задаци са окружног такмичења су доступни у следећим такмичењима, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима.

Окружно такмичење 2022/23 -- најава 25.02.2023

Драги ђаци, наставници, родитељи, окружно такмичење ће бити одржано у недељу 5. 3. 2023. године са почетком у 10:00 часова. Моле се ученици да се на месту такмичења појаве бар 30 минута пре почетка такмичења, да би се улоговали и испробали систем за такмичење. Сваки ученик треба да зна приступне параметре налога које је користио током квалификација (корисничко име и лозинку).

  • Списак школа организатора такмичења доступан је овде

  • Списак учесника за сваки округ доступан је овде

  • Списак дежурних наставника за град Београд доступан је овде

Такмичењу се приступа преко линка https://arena.petlja.org

Срећно!

Збирни резултати квалификација 2022/23 26.01.2023

Збирни резултати остварени у сва три круга квалификација доступни су овде.

На окружно такмичење позивају се сви ученици који су на квалификацијама остварили бар 200 поена.

Жалбе на ове резултате могуће је упутити на адресу takprog.os@gmail.com, до недеље 29. 1. 2023.

Трећа рунда квалификација 2022/23 -- резултати 26.01.2023

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у овогодишњим квалификацијама. Резултати аутоматског тестирања за ученике који у трећем кругу освојили поене су доступни овде. Тест примере можете да преузмете овде.

Сви задаци са трећег круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у овом кругу квалификација.

Билтен са решењима:

Квалификације су отворене 22.01.2023

Драги ђаци, трећи круг квалификација је отворен. Такмичењима можете приступити преко следећих линкова:

Срећно!

Трећи круг квалификација 2022/23 21.01.2023

Драги ученици, наставници, родитељи,

у недељу 22. 1. биће одржан други круг квалификација. У њему могу да учествују сви пријављени ученици, без обзира на то да ли су наставници одобрили њихову пријаву. Ако се такмичите први пут или ако сте се такмичили у првом кругу, али нисте освојили поене, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља. С обзиром на то да се оцењивање врши аутоматски, потребно је да своје програме напишете тако да на стандардни излаз исписују само податке који се траже у задатку и то у формату који је описан у тексту задатка. Након такмичења биће извршена аутоматска контрола преписивања и ученици код којих се утврди да су преписивали биће дисквалификовани.

Свим такмичарима желимо пуно среће!

Друга рунда квалификација 2022/23 -- резултати 13.12.2022

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања за ученике који у првом кругу освојили поене су доступни овде. Ученицима који су обележени црвеном бојом одузети су поени из ове рунде квалификације на основу члана 11.3 Правилника. Тест примере можете да преузмете овде.

Сви задаци са другог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у овом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе у трећем кругу).

Билтен са решењима:

Други круг квалификација 2022/23 08.12.2022

Драги ученици, наставници, родитељи,

у суботу 10. 12. биће одржан други круг квалификација. У њему могу да учествују сви пријављени ученици, без обзира на то да ли су наставници одобрили њихову пријаву. Ако се такмичите први пут или ако сте се такмичили у првом кругу, али нисте освојили поене, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља. С обзиром на то да се оцењивање врши аутоматски, потребно је да своје програме напишете тако да на стандардни излаз исписују само податке који се траже у задатку и то у формату који је описан у тексту задатка. Након такмичења биће извршена аутоматска контрола преписивања и ученици код којих се утврди да су преписивали биће дисквалификовани.

Свим такмичарима желимо пуно среће!

Прва рунда квалификација 2022/23 -- резултати 08.11.2022

Драги ђаци, захваљујемо вам се на учешћу у првој рунди овогодишњих квалификација. Резултати аутоматског тестирања за ученике који у првом кругу освојили поене су доступни овде. Тест примере можете да преузмете овде.

Честитамо свим ђацима који су већ у првом кругу квалификација остварили преко 300 поена и тиме стекли услов за учешће на окружном такмичењу, а свим осталима желимо да у наредном периоду још више унапреде своје програмерско знање.

Сви задаци са првог круга квалификација су и даље доступни на наредним адресама и тамо можете и даље да покушавате да радите задатке које нисте успели да урадите током квалификација и да тестирати своја решења, овај пут са видљивим резултатом тестирања на свим тест-примерима (додуше, остварени резултати се неће званично бодовати). Задатке могу да ради и ђаци који нису учествовали у првом кругу квалификација (а који могу да се квалификацијама прикључе и у наредним круговима).

Билтен са решењима:

Основна упутства за такмичење 03.11.2022

Драги ђаци, наставници,

први круг квалификација се приближио. Ако се такмичите први пут, препоручујемо вам да погледате упутства за рад на порталу Петља.

Друштво математичара је направило и уводну обуку за такмичарско програмирање.

Почетак циклуса 2022/23 25.10.2022

Драги ученици, наставници, родитељи,

Такмичење за ученике основних школа и ове школске године почиње квалификацијама, које се одржавају у три рунде, и то:

  • Прва рунда квалификација: субота, 05. 11. 2022.
  • Друга рунда квалификација: субота, 10. 12. 2022.
  • Трећа рунда квалификација: недеља, 22. 1. 2023.

Квалификације се одржавају онлајн, на платформи Петља. Током сваке рунде, решења задатака ће моћи да се шаљу током 12 сати, од 10:00 до 22:00 наведеног дана.

Пријављивање

Пријављивање за овогодишњи циклус такмичења је отворено.

Сви такмичари који желе да учествују у квалификацијама (а и у каснијим такмичењима) треба најпре да се пријаве (региструју). Неопходно је да се пријаве и наставници који ће потврђивати пријаве ученика из својих школа. Упутства за пријаву наставницима су послата на е-адресе школа.

Да бисте се пријавили (било да сте такмичар или наставник) потребно је да имате налог на Петљи и да се на њега улогујете. Уколико већ имате активан налог, можете њега да искористите, а ако немате налог, треба да га направите (за децу млађу од 15 година, налоге праве родитељи). Са активним Петља налогом можете да се улогујете и на сајт Такпрог, а потом можете да се пријавите за такмичење одабиром одговарајуће регистрације.

Такмичари

За такмичење можеш да се региструјеш тако што ћеш у секцији "Регистрација учесника", доступној у менију са леве стране, да одабереш регистрацију за категорију у којој се тренутно такмичиш (у складу са новим правилником постоји категорија за ученике до 6. разреда, категорија за ученике 7. разреда и категорија за ученике 8. разреда). Ако имаш мање од 15 година, ово треба да уради твој родитељ или старатељ. Потребно је исправно попунити све личне податке (име, презиме, школу, разред у који идеш итд.). Ко користи латиницу, треба да обрати пажњу на "кукице" на словима ћ, ђ, ч, ш, ж. Након попуњавања обрасца, треба да однесеш наставнику сагласност за обраду података о личности, попуњену и потписану од стране родитеља или старатеља.

Након регистрације, твој захтев за пријаву има статус "Нерешен", све док твој наставник не добије потписану сагласност, провери податке и одобри/потврди пријаву (тада захтев прелази у статус "Одобрен"). На квалификацијама можеш равноправно да учествујеш и са нерешеним статусом, али твој захтев треба да буде одобрен до краја квалификација. Подсети свог наставника да ти захтев одобри што пре, да би твоји резултати били приказани у званичној ранг листи такмичара након сваке рунде квалификација.

Наставници

Наставници који су се регистровали прошле године није потребно да се поново региструју уколико нису мењали школу у којој раде. Сви остали би требали да нам се обрате на имејл takprog.os@gmail.com како бисмо у што краћем року на мејл школе послали упутво и шифру за регистрацију. Молимо Вас да испратите упутство за пријаву које је послато на е-адресе школа. Након што Вашу регистрацију као наставника одобри комисија, имаћете могућност да на сајту одобрите пријаву ученика Ваше школе (можете да се региструјете као наставник у више школа). Ученике који су млађи од 15 година одобравате само ако сте добили потписану сагласност њихових родитеља или старатеља. Молимо Вас да будете ажурни у одобравању својих ученика.

О квалификацијама

Овогодишње квалификације, као и цео циклус такмичења, биће у складу са новим програмом такмичења, који је доступан и из менија са леве стране. У свакој од три рунде квалификација биће постављено по 6 задатака, и то 3 задатка из тема набројаних за програм квалификација, 2 задатка из програма за окружно такмичење и 1 задатак из програма за државно такмичење. На сваком задатку може да се освоји до 100 поена, што је укупно 600 поена по рунди тј. 1800 поена у све три рунде заједно. За почетнике је довољно да раде најједноставније, почетне задатке и реше неке од њих. Свакоме ко освоји укупно 300 или више поена током комплетних квалификација (у свим рундама заједно), гарантује се пласман на окружно такмичење. Тежи задаци су намењени искуснијим такмичарима, који желе да се опробају на задацима окружног и државног нивоа и упореде са другим такмичарима сличних амбиција.